tiistai 30. marraskuuta 2010

Urheilutapahtumat veronmaksajan kukkarolla

Asia tuli mieleeni kun tänä aamuna, kahvikupin äärellä, lueskelin Aamupostia ja kiinnitin huomiota otsikkoon "Viranomaisten tiukka valvonta oli Jukolan järjestäjien ainoa harmi"  Ja kuvatekstissä Jukolan viestin kilpailun johtaja Risto Pirinien toteaa "...tulkitsemalla pykäliä viimeisen päälle viranomaiset siirsivät vastuun järjestäjille.

Olisikohan meitä kaikkia koskevia sääntöjä pitänyt tässä tapauksessa vähän löysätä kun ollaan järjestämässä suurta urheilutapahtumaa? Olisiko veronmaksajien pitänyt ottaa vastuu koko tapahtumasta? Ihanko kisan järjestäjät itse joutuivat vastuuta ottamaan?

Hyvinkään kaupunki ja Nurmijärven kunta olivat rahoittaneet kisaa peräti 220 000 eurolla huolehtimalla mm. alueen kunnallistekniikasta.  Ja silti kisojen järjestäjä valittaa ja lopuksi hän toteaa, että taloudellinen tulos jäi vain tyydyttäväksi koska globaali taantuma iski kesken sponsoreiden houkuttelun.

Mielestäni tuon kokoisia tapahtumia ei verovaroin pidä tukea, vaan tapahtumien rahoitus on haettava muista lähteistä. Ja jos rahoitusta ei paljoa saada, silloin tapahtuman kokoa supistettava vastaavasti. 

Kunnat voivat ja niiden tuleekin tarjota kuntalaisilleen liikuntamahdollisuuksia. Esimerkkeinä näistä ovat kuntien ylläpitämät uimahallit, pururadat ja koulujen urheilukentät jääkiekkokaukaloineen. Kaikkihan niitä ovat ainakin joskus käyttäneet. Satojen tuhansien laittaminen Jukolan viestin kaltaiseen suureen urheilutapahtumaan on verorahojen tuhlausta jos mikä.

Mitä mieltä sinä olet? Pitääkö urheilun suurtapahtumia tukea verovaroin?


5 kommenttia:

 1. Jopa hankalan heitit, koska kisailijat varmaan tuovat paikkakunnalle myös massia tullessaan. Vastaavia ihmismääriä kasaantuu myös joissain herätysliikkeiden kesäjuhlissa.

  "Viranomaisten tiukka valvonta oli Jukolan järjestäjien ainoa harmi" Ja kuvatekstissä Jukolan viestin kilpailun johtaja Risto Pirinien toteaa "...tulkitsemalla pykäliä viimeisen päälle viranomaiset siirsivät vastuun järjestäjille." Turhaa narista, jos kerran tukea saa noin paljon, että myös valvotaan, mihin se menee.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista.

  Kisailijat tosiaan tuovat porukkaa paikkakunnalle. Eikö ne tulis ilman verovarojakin jos kisat ovat hyvät?

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen aiheesta toisaalla kirjoittanut ja ihmetellyt sangen suuresti, miten yhteiskunnalla on varaa tähän tukemiseen. Samaan aikaan vähennetään nuorten hätää poistavia palveluja (rahat pois = palvelu pois) ja vanhustenhuolto on aivan rempallaan. Silti yhteiskunnalla on miljoonia vuodessa laittaa kilpaurheilun tukemiseen. Kuntoliikunnan tukeminen on terveyttä edistävää ja lasten ja nuorten liikunnan edistäminen viisasta tukea, mutta jos aikuiset ei saa omaa harrastustaan varten rahaa itse muualta kuin verovaroista, on parempi etsiä maksuttomia harrastuksia!

  Kilpaurheilijat saa suuria tukia valtiolta eri muodossaan, mutta mitä veronmaksajat saa heiltä? Jos joku ei pärjää, syy on liian pieni tuki, jos pärjää, mitään vastinetta ei edellytetä. Esimerkiksi toimiminen saatua palkkaa vastaan urheilukouluissa tms. olisi sentään jotain.

  VastaaPoista
 4. Minusta riittäisi, että verovaroin rakennetaan paikkoja, joissa voi urheilla ja treenata. Kilpailut voi sponsoroida suuret yritykset, urheiluseurata jne..+ raha-automaattiyhdistys.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista Nettimuori ja Koivuangervo. Saman mielistä ajatusta löytyy laajemmaltakin joukolta. Oikeastaan kumma, ettei asiaan ole tullut muutosta.

  VastaaPoista