tiistai 30. marraskuuta 2010

Urheilutapahtumat veronmaksajan kukkarolla

Asia tuli mieleeni kun tänä aamuna, kahvikupin äärellä, lueskelin Aamupostia ja kiinnitin huomiota otsikkoon "Viranomaisten tiukka valvonta oli Jukolan järjestäjien ainoa harmi"  Ja kuvatekstissä Jukolan viestin kilpailun johtaja Risto Pirinien toteaa "...tulkitsemalla pykäliä viimeisen päälle viranomaiset siirsivät vastuun järjestäjille.

Olisikohan meitä kaikkia koskevia sääntöjä pitänyt tässä tapauksessa vähän löysätä kun ollaan järjestämässä suurta urheilutapahtumaa? Olisiko veronmaksajien pitänyt ottaa vastuu koko tapahtumasta? Ihanko kisan järjestäjät itse joutuivat vastuuta ottamaan?

Hyvinkään kaupunki ja Nurmijärven kunta olivat rahoittaneet kisaa peräti 220 000 eurolla huolehtimalla mm. alueen kunnallistekniikasta.  Ja silti kisojen järjestäjä valittaa ja lopuksi hän toteaa, että taloudellinen tulos jäi vain tyydyttäväksi koska globaali taantuma iski kesken sponsoreiden houkuttelun.

Mielestäni tuon kokoisia tapahtumia ei verovaroin pidä tukea, vaan tapahtumien rahoitus on haettava muista lähteistä. Ja jos rahoitusta ei paljoa saada, silloin tapahtuman kokoa supistettava vastaavasti. 

Kunnat voivat ja niiden tuleekin tarjota kuntalaisilleen liikuntamahdollisuuksia. Esimerkkeinä näistä ovat kuntien ylläpitämät uimahallit, pururadat ja koulujen urheilukentät jääkiekkokaukaloineen. Kaikkihan niitä ovat ainakin joskus käyttäneet. Satojen tuhansien laittaminen Jukolan viestin kaltaiseen suureen urheilutapahtumaan on verorahojen tuhlausta jos mikä.

Mitä mieltä sinä olet? Pitääkö urheilun suurtapahtumia tukea verovaroin?