sunnuntai 9. tammikuuta 2011

#lukupiiri

Luen kohtalaisen paljon kirjoja, mutta lukemani kirjat ovat enimmäkseen tiukkaa asiaa ja ilmöitä kuvaavia tietokirjatyyppisä teoksia ja vain vähäisessä määrin fiktiivisiä satuja ja tarinoita. Nyt olen palaamassa enemmän tarinoiden lukijaksi. Lukupiireissä en ole ennen mukana ollut, mutta nyt on tilanne siltä osin muuttumassa. Ei tosin mitenkään perinteisen lukupiirin tapaan.

Pari viikkoa sitten Twitterissä heräsi, tai herätettiin, henkiin uuden tyyppinen lukupiiriajatus. Tarkoitus on valita twitteristien kesken luettavaksi kirja, jota siten lukijat kommentoivat twitterissä. Jollain tavalla lukupiirin ensimmäiseksi kirjaksi valikoitui Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä "Combray".


Ei siis mikää tietokirja, vaan viime vuosisadan klassikoihin luokiteltava teos. Kirjan lauseet ovat monin paikoin hyvin polveilevan pikkutarkkoja ja pitkiä mieli- ja muistikuvien kuvauksia. Selvää tajunnan virtaa ja lievää melankoliaa. Taiteellisesti.
Marcel Proust ei, vaikka kirjoittikin pitkän sarjan kirjoa, ole Ranskan Kalle Päätalo tai Päätalo Suomen Proust. Lukijalleen Combray on aika vaativa teos, joka ei ihan ensisivuilla ala avautumaan saati viemään mukanaan. Olen lukenut kirjasta vasta parikymmentä sivua ja kyllä se siittä alkaa avautumaan.

Lukupiirin kommentteja voi seurata Twitterissä laittamalla hakusanaksi #lukupiiri.
Lukupiirin idean keksi Cristina Andersson, joka perusti myös lukupiiriläisiä Twitterissä seuraavan listan. Lukupiiriläisiä on tällä hetkellä 20, mutta lisääkin sopii mukaan. Aikaa kirjan lukemiseen on koko vuosi.

Lukupiirin tweeteille on myös arkisto, jonne kertyvät kakki tweetit, joissa on käytetty #lukupiiri - hashtagia
Lukupiiriaiheinen täydentyvä muistio löytyy täältä:  http://muistio.tieke.fi/VtXr6QSGc9


2 kommenttia:

  1. Lukupiirin arkisto: http://twapperkeeper.com/hashtag/lukupiiri (jonne kertyvät pienellä viiveellä kaikki ne tweetit, joissa on käytetty #lukupiiri-hashtagia.

    Joitain #lukupiiri-ajatuksia löytyy myös täältä: http://muistio.tieke.fi/VtXr6QSGc9

    VastaaPoista
  2. Kiitos tarkennuksesta. Olin ihan unohtanut tuon twapperkeeperin. Lisään linkkisi vielä tuonne tekstin puolellekkin.

    VastaaPoista