perjantai 7. tammikuuta 2011

Seniorit kilpailuttamaan palvelunsa

Sain idean tähän kirjoitukseen  Juha Pikkaraisen  Koillis-Lappi lehdessä julkaistusta haastattelusta. Haastattelun otsikkona oli 

Ikäihimisten kilpailuneuvonnalla puolen miljoonan euron säästöt?

Jutun aiheena oli Kemijärvellä käynnistyvä hanke, jolla pyritään opastamaan ikäihmisiä kilpailuttamaan palvelujaan. Pikkaraisen ( Pikkarainen oli yksi Kemijärven massaliikkeen näkyviä hahmoja) mukaan monet ikäihmiset saattavat juosta muutaman sentin halvemman kahvipaketin takia kaupasta toiseen tai ajella kilometritolkulla sentin verran halvemman bensalitran perässä samalla kun unohtavat tarkistaa sähkö-, vakuutus- ja pankkipalvelujen sopimukset ja niiden hinnat. Senttejä säästetään, mutta samalla unohdetaan ne merkittävämmät säästöt, jotka on kuitenkin varsin helposti saavutettavissa. 

Minä näkisin saman koskevan myös muita ikäryhmiä. Moni ei huomaa, tiedä tai välitä kilpailuttaa sopimuksiaan.

Pikkaraisen mukaan näiden välttämättömien palvelujen kilpailuttaminen vaatii verkostoitumista. Kemijärvellä käynnistyvä hanke lähteekin siitä, että kilpailuttamisen saloihin ikäihmisiä johdattelevat paikalliset yhdistykset, joiden jäseninä useat opastettavistakin ovat. Verkostoituminen hoituisi yhdistysten ja seurojen avulla siten, että näiden keskuudesta koulutetaan muutamia vapaaehtoisia kilpailutuksen käytäntöihin, minkä jälkeen koulutetut kilapailuttaisivat yhdistyksensä jäsenten käyttämät palvelut tai opettaisivat jäsenilleen kädestä pitäen miten kilpailuttaminen todellisuudessa tapahtuu. Netin käyttötaito on tässä lähes välttämätön. Kemijärvellä on 2553yli 65-vuotiasta,  joiden tilanteen Pikkarainen aikoo käydä läpi. Aikamoinen urakka yhdelle miehelle. Nostan hattua.

Mielestäni tuon hankkeen edistymistä kannattaa seurata ja mikäli tulokset osoittaituvat hyviksi, menettelyä voisi markkinoida laajemminkin Suomessa. Veikkaampa, että myös Nettimuori on tästä kiinnostunut.

1 kommentti:

  1. Kyllähän sä tiedät, mihin mun on syytä tarttua :) Kiinnostaapa todella. Pitäisiköhän ottaa yhteyttä Pohjoiseen; minulla voisi olla "pari ajatusta" tuota heidän tulevaa koulutusta ajatellen.

    Hieno asia tuo hanke. Saisi samalla herättää muitakin ikäryhmiä!

    Eikai tässä olla tilanteessa, että ne sentit markkinoi itseään paremmin kuin kympit ja sataset

    VastaaPoista