torstai 6. tammikuuta 2011

Takana energinen vuosi

Vuosi 2010 oli säiden osalta jossain määrin poikkeuksellinen. Oli lunta oli pakkasta, oli aurinkoa ja lähes trooppista hellettä ja sitten taas lunta ja pakkasta. Lumilapiot loppuivat kaupasta, katolta putoiltiin ja kesällä paloi ennätysmäärät nahkaa. Minä en putoillut enkä nahkaani polttanut.
Omakotiasukkaana mieleen jäi tilanne viime tammikuulta kun lämpöpumppu (IVT) sanoi poks juuri pakkaskauden alkajaisiksi. Takuu oli voimassa, mutta kuukauden verran mentiin suoralla sähkölämmityksellä koska vikaa ei saatu korjattua yhdellä korjauskäynnillä. Huoltomiehiä tarvittiin kolme kertaa.
Syystalvi 2010 oli myös kylmä, joten koko vuoden energian kulutus muodostui suureksi. Edellisen vuoden n. 15 000 kWh vaihtui vuonna 2010  n. 20 000 kWh:n lukemiin. (Lämmintä pinta-alaa on n. 160 m2)

Nyt on siis aihetta miettiä, miten sähkönkulutustaan saisi vähemmäksi. Sähkön hinta ei ole laskemassa.
Olen ahkera saunoja, pakastin on vanha ja lisäksi tietokoneita, televisioita ja muuta elektroniikkaa löytyy talosta aikamoinen kokoelma. Pihallakin on valot pimeinä aikoina. Sähköä siis kuluu, vaikka lämpöpumppu nyt toimiikin normaalisti.

Energiansäästölamppuja on jo laitettu aika moneen paikkaan ja ainakin piha-valojen osalta on jonkinlaista säästöä odotettavissa. Talossa on myös varaava takka, jonka käyttöastetta voin nostaa. Puita on.
Sisälämpötiloja voisi myös hieman alentaa. Nyt lämpötila on keskimäärin 21 astetta ja ainakin asteen verran viileämmässä voi vielä asua mukavasti. Sisälämpötilan alentamisen investointikustannus olisi pieni ja muodostuisi lähinnä villasukkien hankinasta. Takaisinmaksuaika olisi varmasti lyhyt. Sukkainvestointiin ei varmaan saa mitään verotukia tai energia-avustuksiakaan.
Tietokoneessa on vielä kuvaputkinäyttö ja olohuoneessa pullottaa kuvaputkitelevisio. Molemmat ovat päivittäin useita tunteja käytössä. Litteät näytöt ja taulutelevisiot, ainakin LED-tekniikkaa käyttävät, kuluttavat vähemmän sähköä kuin kuvaputkitekniikkaan perustuvat edeltäjänsä. Kuvaputkitelevisiomme on vanha ja menee joka tapauksessa vaihtoon jo keväällä eikä uuden hankinta ole siten mikään energiainvestointi.
Pakastin on lähes kymmenen vuotta vanha ja oletus on, että se olisi melkoinen sähkösyöppö.

Jotain on sähkönkulutusken pienentämiseksi tehtävissä varsin pienin kustannuksin, mutta jos tehdään merkittäviä rakenteellisia ratkaisuja, kustannukset hypähtävät heti tuhansiin euroihin. Voisin esimerkiksi laittaa talon katon etelälappeelle aurinkokeräimet tekemään aurinkoisena aikana lämimintä vettä. Kätevä ja toimiva tekniikka, mutta tekee kuumaa vettä kalliilla. Ja pysyykö ne keräimet näin lumisina talvina edes katolla?? Ikkunoiden uusiminen on kallista ja lisäeristykseen ei uudehkossa talossa ole tarvetta.

Energiansäästölamput säästävät oikeasti. Ohessa kuva kahdesta pihavalosta, joista toisessa on energiansäästölamppu ja toisessa 60 W:n hehkulamppu. Kumpi on kumpi?
 

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, mukava nähdä ihmisten seuraavan energiankulutustaan.

  Todennäköisesti helpoimmat yksittäiset toimet olisivat sisälämpötilan alentaminen ja pakastimen uusiminen, sekä tietysti puulla lämmittäminen sikäli kun se on mahdollista. TV:n uusiminen auttaa sekin. Jos käytössä on kuivausrumpu, sen tarpeellisuutta voisi miettiä, ja pesukoneen veden lämpötilaa mahdollisesti alentaa. Ehkä myös lämpimän veden käyttöä muutenkin voisi tarkkailla.

  Muille koville saunojille olen sanonutkin, että saunokaa vaan, kunhan käännytätte ainakin yhden ihmisen kannattamaan ydinvoiman lisärakentamista, syntinne ovat sillä poispyyhityt :).

  Tosiasiahan taitaa olla, että talojen uusiminen energiapiheiksi ei oikein helpolla eikä halvalla onnistu, vaikka kyseessä olisi uudehko talo.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Varmaan jokainen omakotitaloasukas nykyään näitä energia-asioita pohtii ja mittarilukemiaan tutkii. Energiaratkaisujen osalta elämme mielenkiintoisi aikoija. Joskus kyllä vähän huolestuttaa mihin tässä oikein ollaan menossa.

  VastaaPoista