maanantai 3. tammikuuta 2011

Uusi vuosi ja uudet kujeet?

Uuden vuoden aikoihin tehdään paljon lupauksia tulevan vuoden varalle. Joku lopettaa tupakoinni, joku aloittaa laihduttamisen tai viettää vain kevyen tipattoman tammikuu. Tai ainakin lupaa näin. Odotamme uudelta vuodelta muutoksia, uusia tuulia ja mahdollisuuksia enemmän tai vähemmän suurella innolla.

Mutta mitä tuo netti tullessaan eteemme ensi vuonna?  Miten netti ja omat tapani käyttää sitä muuttuvat?
Netissä on myös pohdittu mitä netti on vuonna 2016, mutta niin pitkälle en tässä asioita lähde pohtimaan. Kannatta kuitenkin lukea Tietokoneessa aihetta koskettava artikkeli.

Tänä kuluvana vuotena olen kirjoitanut tätä blogia (101 juttua) ja seurannut kommentoiden monia muiden pitämiä hyvin tehtyjä ja ylläpidettyjä blogeja. Olen somettanut aktiivisesti Facebookissa, tweetannut ahkerasti Twitterissä, kaikunut muiden mukana Qaikussa ja nyt jo muutaman päivän Diasporassakin. Olen myös lataillut videoita Youtubeen. Kaikkia näitä, tottakai,  myös kännykällä.  Luokittelen itseni näillä perusteilla netin käyttäjänä keskiaktiiviseksi. Vielä on paljon matkaa yliaktiivisen addiktin luokkaan. Puoliintumis- tai tuplaantumisaikoja näille aktiivisuustasoille on tuskin missään määritelty.

Tänä vuonna on mm. Facebook-aktiivisuuteni laskemassa, vaikka lähes joka päivä sinne edelleen jotain päivitän. Päivitykseni, kuten muidenkin, ovat yhä enemmän linkkejä toisaalle aivan kuten Twitterissäkin.

Vaalit

2011 eloa ja mielenkiintoa Facebookkiin ja Twitteriin tuovat vaalit. Vaalien myötä esille tulee taas tämän kaltaisia kertakäyttöblogeja ja epäaktiivisa Twitter-tilejä kuten tämä. Poliittinen keskustelu on silti siirtymässä yhä enemmän nettiin jopa niin, että iltapäivälehdet hakeva lööppinsä netistä ja poliitikkoa, joka ei ole netissä pidetään epäuskottava. Vaaleja ei varmaan vielä ratkaista Facebookkaamalla, vaan ehdokkaat joutuvat edelleen jalkautumaan kansan pariin ja käyttämään myös suora- ja lehtimainontaa. Netti antaa puolueille mahdollisuuden kerätä vaalirahoitusta ns. mikrolahjoituksina, mikä voikin muodostu merkittäväksi muiden vaalirahoituskanavien hiipuessa menneen vuoden skandaalien myötä olemattomiin.

Tekniikka

Tabletit tulevat, mutta niistä ei tulekkaan niin suuria hittejä kuin i-Pad-huuma lupaa. Kosketusnäyttöjä on tarjolla kaikkiin jääkaappia pienempiin laitteisiin, mutta näppis ei mihinkään katoa. Näppis ei lipsu, vaan naksuu selkeästi. Nettiyhteydet paranevat kattavuudeltaan ja nopeudeltaan, mutta syrjäiset maakunnat eivät ehdi vauhtiin mukaan.

Televisio

Muutos on meneillään. Netti on menossa televisioon, mutta myös televisio-ohjelmat ja elokuvat löytyvät yhä kätevämmin netistä, josta niitä voi seurata näyttöruudulta tai suurelta taulu-tv-näytöltä silloin kuin mieli tekee. Voddler näyttää tässä tietä.

Netti

Facebook, Twitter säilyttänevät asemansa vaikka Diaspora yrittää hieman Qaikumaisella olemuksellaan haalia somettajat huostaansa. Tietoturva, yksityisyydensuoja ja tekijänoikeuskysymykset herättävät kiistoja jatkossakin. Identiteettivarkauksia pelätään ja ehkä tänä vuonna paljastuu jokin suuremman luokan tapaus, joka potkaisee lainsäädäntöön vauhtia. Foursquare ei ole Suomessa osoittautunut miksikään hitiksi ja tilanne tuskin paranee tänäkään vuonna. Taidan minäkin jättäytyä pois Foursquaresta.
Seniorit saavat nettiin entistä parempia juuri heille suunnattuja palveluja.

Sosiaalinen kuntoilu

Tämä on vuoden nouseva trendi. HeiaHeia, Endomondo, Sports Tracker sekä laitevalmistajat kuten Polar ja Suunto keräävät käyttäjiä. Omien suoritusten vertailu kavereiden suorituksiin ja omiin tavoitteisiin on kannustavaa ja palkitsevaa. Kuntosalilaitteita aletaan varustaa bluetooth- tai muilla yhteyksillä ja yhteysohjelmilla, jotka tallentavat kuntoilusuorituksen tiedot kuntoilijan kännykkään tai suoraan kuntoilijan käyttämälle nettipalvelulle.

Nokia

Suomalaisena pitää sanoa jotain tästäkin. Nokia ei romahda, eikä katoa tänä vuonna mihinkään. Arvelisin että Nokia onnistuu hieman parantamaan asemiaan uuden toimitusjohtajansa johdolla. Viimeisimmät älypuhelinmallit ja symbianin kehitys voivat vielä yllättää positiivisesti. Samsungin uhoaminen ihmetyttää.

Minä

Jatkan entiseen ja uuteen malliin ja tahtiin. Mitään julkisia uudenvuoden lupauksia en ala tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti