lauantai 5. helmikuuta 2011

LumiTapiolla lumet alas

Tilasin reilu viikko sitten itselleni LumiTapio-nimisen tuotteen. Paketti tuli matkahuollon kautta viikossa.

Talon katolle on taas tänä talvena kertymässä runsaan puoleisesti lunta ja viime talven kokemuksien perusteella lumikuormaa kannattaa keventää. Viime talvena (2010 kevät) lumi väänsi lumiesteitä niin, että useita kattotiiliä rikkoutui. Kesällä lumiesteet ja tiilet kyllä korjattiin, mutta päätin kuitenkin nyt keventää lumikuormaa hieman. Vaihtoehtona on tietenkin poistaa kaikki lumiesteet, mutta vielä ne ovat katolla saaneet olla.

Tilaamani tuote sisälsi LumiTapion ja siihen liitettävissä olevan teleskooppijatkovarren. Muovi on neljä metriä pitkä, kaksinkertainen tuubi ja puinen varsi on 1,2 metriä pitkä. Valitsin jatkovarren, jotta ei tarvitsisi mennä ihan räystään reunalle kurkottelemaan. Käytössä oli siten yli neljä metriä vartta.

Pakkaus avattuna. Varsi on ruuvattu kiinni kehikon puuriman laitaan.
Se kuitenkin kiinnitetään keskelle rimaa omalle paikalleen.
Pakkauksessa on myös käyttöohje, mutta joku tumpelo on kiinnittänyt sen teipillä paikalleen niin, että teippi peittää koko ohjetekstin ja teipin irroittaminen repii paperin. Suurin osa tekstistä oli sentään luettavissa. Varressa on kiinnitettynä vahva metallilanka, joka kiinnitetään metallikehykseen siinä olevaan reikään. Tukevat pihdit ovat tässä tarpeen. Langalla on tarkoitus säätää varren kulmaa teräosaan nähden, mutta miten sitä säätä kun varsin on jäykästi kiinni kehikon puuosassa ja metallilanka ei veny? Laitoin langan niin kireälle kun se kohtuullisella väännöllä meni ja silti se jäi mutkalle. Lanka ohjaa kehikon lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden yli jos ne sattuvat varren kohdalle.


Turvallisuus

Katolle mentäessä on aina mahdollista, että kompuroi ja tipahtaa sieltä alas. Tämän vuoksi katolla on syytä käyttä valjaita, joilla kiinnittää itsensä kattorakenteisiin. Minulla ei ollut valjaita. En muistanut lainata niitä työapaikaltani. Päätin kuitenkin, hoitaa homman ja kiipesin katolle. Pysyttelin turvallisen matkan päässä räystäistä. Katto ei ollut liukas.
Jos kompuroit laitteen kanssa ilman valjaita, katso ettet kaadu muovin päälle koska silloin tulet vikkelästi lumen mukana katolta alas.

Lumitöissä

Katolla säädin varren pituudeksi noin 3,5 metriä. Pidempänä varsi notkuu liikaa laitetta nostettaessa ja räystään reunalle asetettaessa. Alussa on syytä tarkistaa, ettei vedä kehikkoa räystästä tai lumiesteen päätä vasten koska muovi voi tarttua ja revetä jos se juuttu niihin kiinni. Pari kertaa kehikko tökkäsi lumiesteeseen, vaikka metallilangan pitäisi nostaa kehys esteen yli.
Jatkovarsi on muovinen ja siten lumisena liukas, mutta otteen sai pitäväksi teleskooppivarren lukkokohdissa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää vaikka nihkeitä näppylähanskoja.
Asetin kehikon haukkaamaan täyden kerroksen lunta räystään reunalta ja rivakalla vetäisyllä lumi lähtikin liikkeelle. Homma ei kuitenkaan ollut ihan niin kevyttä kuin se valmistajan ja minunkin videolla näyttää. Hiki virtasi pulssi kävi korkealla koko puolitoistatuntisen minkä koko katon kevennys kesti. HeiaHeiaan tästä merkinnnän laitan, mutta pulssitieto jää arvailun varaan kun en mittaria laittanu mukaan. Lumessa tarpominen on raskasta. Lapiointiin verrattun homma on paljon kevyempi ja selkää säästävä. Näkyvää tuli nopeasti.
Jätin lumikerrokset paikalleen lähellä päätyräystäitä ja parin metrin alueelle harjan molemmin puolin. En lähtenty ihan räystään reunalle taiteilelmaan. Enkä pyrkinut tiiliä myöten lunta pois höyläämään. Jäljelle jäin noin 10-20 senttiä.
Samalla kun katolla huhkin tarkastin kaikki läpiviennit. Kunnossa olivat. Huomasin myös, että luminen katto ei tuntunut yhtä korkealta kuin lumeton katto kesäaikaan.

Lumi tulee tuubista vaudikkaasti. On muistettava varmistaa,
ettei ketään ole alapuolella.
Ja vielä videoitu tyylinäyte lumitöistä katolla. Itse en katolla kuvia ottanut vaan keskityin työhön. Katon lape on pitkä ja siksi pitää lunta vähän lypsää alaspäin muovin pituus kerrallaan.


Yhteenveto

LumiTapio on kätevä laite lumen poistamiseen harjakattoisen talon katolta. Työ on keveämpää ja turvallisempaa kun lapioimalla tai kolaamalla tehty lumen poistaminen. Laitteen muovi vaikuttaa kestävältä, mutta yksi terävä oksa tai koholla oleva kattoturvatuotteen ruuvi voi muovia vioittaa. Uuden saa kahdellakymmenellä eurolla, mutta sen asentaminen on varmasti aika värkkäystä vaikka olisi avulias kaverikin paikalla.

Ennen kuin hankintoja tekee kannattaa tarkistaa alan yrittäjien taksat.

6 kommenttia:

 1. Tuo oli kerran televisiossakin uutisissa. Vaikuttaa mainiolta peliltä.

  VastaaPoista
 2. Jos katolla on lunta kerääviä jiirejä, luistava muoviputki on välttämätön. Muilla lumenpudottimilla lunta saa varmaankin houkutella alas, kun massat juuttuvat reunastaan kiinni.

  Harmi, ettei kukaan ole (tietääkseni) videoinut jiirin puhdistamista, että näkisi tuon toimituksen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista Stedi ja tuntematon. Jiirit voivat tosiaan olla hankalampio paikkoja joista liika lumi on syytä poistaa. Onkohan jiiri muutenkin riskikohde katolla? Voiko mahdollisesti muodostuva jää vaurioittaa katetta?

  VastaaPoista
 4. Tämä laite on markkinoilla olevista varmasti huonoin ja löyhin.Terä on liika tylsä,lanka vetää terän heti mutkalle,ruuvit katkesi ensimmäisen 10 minuutin aikana,Muovi putki ei kestä yhtään pakkasta oli paskana ensinmäisen tunnin aikana.Sanoisin että lumikola on kevyempi ja nopeampi käyttää kun rämpiä katolla edestakaisin viilaten kapeaa väylää ja tulla vartin välein alas sitä korjaamaan.Aivan paska laite älkää vaan hyvät ihmiset antako pettää itseänne.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista tuntematon. Olet ilmeisesti kokeillut laitetta kovettuneeseen lumeen? Se on kovaa lapiolla ja kolallakin urakoitaessa. Itse tein katon lumityöt ennen kuin tuli näitä lämpimiä päiviä ja niitä seuraavia pakkasöitä, jotka kovettavat kattolumen kovaksi hangeksi. Lumitapio on ainakin periaatteessa kolaa turvallisempi kun siinä kiskotaa laitetta ylöspäin eikä työnnetä kohti räystästä. Lumitapio ei ole tarkoitettukkaan kovettuneelle lumelle ja siitä pitäisi olla maininta käyttöohjeessa.

  VastaaPoista
 6. JIIRI:
  Vahvan teknisen koulutuksen ja kokemuksen omaavana, isännöitsijänkin aikanani toimineena, kuvittelin että omakotitalon katolta ei tarvitse pudottaa lunta. Luulin että kyse on lumen painosta katolla. VÄÄRIN!

  Tein oikeoppisen jiirin alushuopineen ja palahuopineen 10v siten. Naulattiin pitkillä huopanauloilla, jotta kostuminen ja kuivuminen eivät pumpaa nauloja irti.

  Keväällä 2011 tuli yhdestä kohdasta vettä yksikerroksisen omakotialon sisälle - tippa kerrallaan putosi kattovalaisimesta takkahuoneeseen.

  Tutkin nopeasti sisältä ja ulkoa talon. Vesijohdot vedätin kaikki 15 v sitten uusiksi siten että ne kulkevat verholautojen takana katon rajassa eli jos vuotavat näen tilanteen heti. Kävin katolla ja lumi oli päältä auringon lämmössä painavaa ja kolmekymmentä senttiä alempana märkää. Kattohuovan pintaan oli painunut vesikerros auringon porotettua tuntikaupalla kirkkaalta kevättaivaalta.

  Vesipatja oli erityisesti iirin kohdalla, jossa aurinko kiertäessään lämmitti pitkään tasaisia pintoja molemmin puolin iirin lappeita. Vesipatjan yläpuolella oli syntynyt märkä lumikerros, joka männän tavoin esti alempana olevan vesikerroksen nousemisen ylöspäin. Koko lumen paino painoi siis kattohuopaa vasten olevaa vetistä lunta. Tämä lumimäntä painoi muutaman huopanaulan kohdalta veden tippoina läpi huopakerrosten ja edelleen alla olevan puurakenteen läpi - pinet tipat osuivat lämpöeristeeseen, joka päästi ne kulkemaan sopivasti kohdalla olevaan valaisimen aukkoon, josta vesi valui alas.

  OIKEIN: Tiputa kattolumi ennen helmi/maaliskuun aurinkoisia ja kuumia päiviä. Vaarallisia ovat päivät, jolloin koko lumimassa vettyy alas asti.

  HARKITSEN LumiTaipion hankkimista, ainakin minun pitää mennä pudottamaan lumia.

  Haasteena minulla on että iirin kohdalla on valokatteella varustettu terassi. V 2011 keväällä heittelin painavaa märkää lunta, joukossa jäätyneitä lumi/vesi kökköjä - innolla heitin ja yksi osui suoraan valokatteeseen ja siitä läpi. Uusin valokatten keväällä 2011. Nyt ajattelin olla viisas ja pudottaa lumen etukäteen - ja valokatetta rikkomatta. Mietin miten sen parhaiten teen - ehkä niin että ensin pudotan iiristä lumen ja valokatteen päällä oleva lumi suojaa katetta - vai rikkookohan iirin lumi valokatteen painollaan. Pudottaako vai vai eikö, ja miten - kas siinä pulma :-)

  VastaaPoista