lauantai 5. helmikuuta 2011

LumiTapiolla lumet alas

Tilasin reilu viikko sitten itselleni LumiTapio-nimisen tuotteen. Paketti tuli matkahuollon kautta viikossa.

Talon katolle on taas tänä talvena kertymässä runsaan puoleisesti lunta ja viime talven kokemuksien perusteella lumikuormaa kannattaa keventää. Viime talvena (2010 kevät) lumi väänsi lumiesteitä niin, että useita kattotiiliä rikkoutui. Kesällä lumiesteet ja tiilet kyllä korjattiin, mutta päätin kuitenkin nyt keventää lumikuormaa hieman. Vaihtoehtona on tietenkin poistaa kaikki lumiesteet, mutta vielä ne ovat katolla saaneet olla.

Tilaamani tuote sisälsi LumiTapion ja siihen liitettävissä olevan teleskooppijatkovarren. Muovi on neljä metriä pitkä, kaksinkertainen tuubi ja puinen varsi on 1,2 metriä pitkä. Valitsin jatkovarren, jotta ei tarvitsisi mennä ihan räystään reunalle kurkottelemaan. Käytössä oli siten yli neljä metriä vartta.

Pakkaus avattuna. Varsi on ruuvattu kiinni kehikon puuriman laitaan.
Se kuitenkin kiinnitetään keskelle rimaa omalle paikalleen.
Pakkauksessa on myös käyttöohje, mutta joku tumpelo on kiinnittänyt sen teipillä paikalleen niin, että teippi peittää koko ohjetekstin ja teipin irroittaminen repii paperin. Suurin osa tekstistä oli sentään luettavissa. Varressa on kiinnitettynä vahva metallilanka, joka kiinnitetään metallikehykseen siinä olevaan reikään. Tukevat pihdit ovat tässä tarpeen. Langalla on tarkoitus säätää varren kulmaa teräosaan nähden, mutta miten sitä säätä kun varsin on jäykästi kiinni kehikon puuosassa ja metallilanka ei veny? Laitoin langan niin kireälle kun se kohtuullisella väännöllä meni ja silti se jäi mutkalle. Lanka ohjaa kehikon lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden yli jos ne sattuvat varren kohdalle.


Turvallisuus

Katolle mentäessä on aina mahdollista, että kompuroi ja tipahtaa sieltä alas. Tämän vuoksi katolla on syytä käyttä valjaita, joilla kiinnittää itsensä kattorakenteisiin. Minulla ei ollut valjaita. En muistanut lainata niitä työapaikaltani. Päätin kuitenkin, hoitaa homman ja kiipesin katolle. Pysyttelin turvallisen matkan päässä räystäistä. Katto ei ollut liukas.
Jos kompuroit laitteen kanssa ilman valjaita, katso ettet kaadu muovin päälle koska silloin tulet vikkelästi lumen mukana katolta alas.

Lumitöissä

Katolla säädin varren pituudeksi noin 3,5 metriä. Pidempänä varsi notkuu liikaa laitetta nostettaessa ja räystään reunalle asetettaessa. Alussa on syytä tarkistaa, ettei vedä kehikkoa räystästä tai lumiesteen päätä vasten koska muovi voi tarttua ja revetä jos se juuttu niihin kiinni. Pari kertaa kehikko tökkäsi lumiesteeseen, vaikka metallilangan pitäisi nostaa kehys esteen yli.
Jatkovarsi on muovinen ja siten lumisena liukas, mutta otteen sai pitäväksi teleskooppivarren lukkokohdissa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää vaikka nihkeitä näppylähanskoja.
Asetin kehikon haukkaamaan täyden kerroksen lunta räystään reunalta ja rivakalla vetäisyllä lumi lähtikin liikkeelle. Homma ei kuitenkaan ollut ihan niin kevyttä kuin se valmistajan ja minunkin videolla näyttää. Hiki virtasi pulssi kävi korkealla koko puolitoistatuntisen minkä koko katon kevennys kesti. HeiaHeiaan tästä merkinnnän laitan, mutta pulssitieto jää arvailun varaan kun en mittaria laittanu mukaan. Lumessa tarpominen on raskasta. Lapiointiin verrattun homma on paljon kevyempi ja selkää säästävä. Näkyvää tuli nopeasti.
Jätin lumikerrokset paikalleen lähellä päätyräystäitä ja parin metrin alueelle harjan molemmin puolin. En lähtenty ihan räystään reunalle taiteilelmaan. Enkä pyrkinut tiiliä myöten lunta pois höyläämään. Jäljelle jäin noin 10-20 senttiä.
Samalla kun katolla huhkin tarkastin kaikki läpiviennit. Kunnossa olivat. Huomasin myös, että luminen katto ei tuntunut yhtä korkealta kuin lumeton katto kesäaikaan.

Lumi tulee tuubista vaudikkaasti. On muistettava varmistaa,
ettei ketään ole alapuolella.
Ja vielä videoitu tyylinäyte lumitöistä katolla. Itse en katolla kuvia ottanut vaan keskityin työhön. Katon lape on pitkä ja siksi pitää lunta vähän lypsää alaspäin muovin pituus kerrallaan.


Yhteenveto

LumiTapio on kätevä laite lumen poistamiseen harjakattoisen talon katolta. Työ on keveämpää ja turvallisempaa kun lapioimalla tai kolaamalla tehty lumen poistaminen. Laitteen muovi vaikuttaa kestävältä, mutta yksi terävä oksa tai koholla oleva kattoturvatuotteen ruuvi voi muovia vioittaa. Uuden saa kahdellakymmenellä eurolla, mutta sen asentaminen on varmasti aika värkkäystä vaikka olisi avulias kaverikin paikalla.

Ennen kuin hankintoja tekee kannattaa tarkistaa alan yrittäjien taksat.