torstai 24. helmikuuta 2011

Soppa, josta ei kemistikään ota selvää!

Yritän kuitenkin :)

Viime aikoina on julkisuudessa kauhisteltu käyttämiemme elintarvikkeiden, eli ruokamme, laatua sekä valtavaa lisäaineiden määrää mitä tuiki tavallisissa eineksissä ja juomissakin on. Eikä ne lisäianeet ruokaamme vahingossa ole menneet. Elintarvikkeiden teollinen tuotanto sekä halumme valmistaa syötävämme helposti ja nopeasti asettaa vaatimuksia ruoan säilyvyydelle ja ns. teknisille ominaisuuksille. Maistuuko kinkku paremalle pikkuisen punattuna ja oliivi mustattuna? Entä onko vihreä juoma raikkaampi kuin punainen? Värit luovat mielikuvia ja värejä käytetään myös elintarvikkeiden ja einestuotteiden huokuttelevuuden lisäämiseen. Nälkä on katsojan silmissä?

Ruoka on teollinen tuote

Elintarviketeollisuus pyrkii tuottamaan leivät, levitteet, juustot, jugurtit, levitteet, rasvat sekä einekset ja muut syötävät mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tarkoittaa, että esim. lihasta käytetään myös ne huonolaatuisemmat osat ja saadaan siten kamanoista/jänteistä ja kai myös luista käypä hinta. Ja tulee vähemmän jätettäkin. Ekologista materiaalitehokkuutta? Ekäpä, mutta melko irvokasta. Näin kuitenkin ilmesesti tehdään koskapa eineslihapullissakin kuulemma kanan nahkaa mukana on.
 Muistelen, että muutama vuosikymmen sitten nötköttisälyke, se sikanauta, oli lihapalasia säilykepurkissa. Lihalla oli lihan rakenne. Nyt tuo samainen nötkötti on lähinnä lihamassaa, joka ei houkuta maistamaan. Tuon tyyppisestä lihamassasta puristetaan nykysin kinkkuviipaleitakin.

E

E-merkintä eli lisäaineiden E-koodi ovat aluperin EU:n piirissä kehitetty merkintäjärjestelmä. Merkintä kertoo, että kyseinen lisäaine on EU:ssa arvioitu turvalliseksi elintarvikekäyttöön. Täyttä haitattomuutta ei E-merkintä kutenkaan takaa. Eikä se kerro elintarvikkeen maittavuudesta mitään. Ja koodeja riittää!
Kattava listaus koodeista löytyy Eviran sivuilta.  Ja samalta sivustolta löytyy myös Lisäaineopas

Aspartaami E951

E951 on makeutusaine, joka makeuttaa paljon tehkokkaamin kuin sokeri, mutta on kaloriarvoltaan sokeriin verrattuna olematon. Eli se on kevyt vaihtoehto. E951:llä  sanotaan olevan pahoja vaikutuksia ja on sen käyttöä elintarvikkeissa hieman rajoitettukkin. Turvaraja on 40 mg painokiloa kohden. Tuon annoksen saadakseen tulisi juoda noin neljä litraa pelkästä E951:llä makeutettua juomaa. Ylen Akuutin lekurin vastaus E951:stä huolestuneille löytyy täältä.

Satunnainen valinta E239


Valitsin Eviran listalta summittaisesi E 239 Heksametyleenitetramiinin tarkempaan tutkintaan. E 239 kuuluu luokkaan säilöntäaineet. Ja sitä käytetään mm. juustoissa. Venäjällä tämän käyttö elintarvikkeissa on kielletty. Teollisesti ainetta käytetään mm. sytytyspaloissa.
Heksa kertoo, että molekyylissä on kuusi metyleeniosaa ja neljä amiiniosaa.
Kun nämä palaset yhdistelee, saakin aikaan kivan näköisen molekyylin, jonka voi esittää monella tavalla. Kuvat kappaleen lopussa. E 239:n ominaisuudet eivät sen sijaan ole kivoja. Aineen kayttöturvallisuustiedote, MSDS, kertoo aineen ominaisuuksista tilanteissa, joissa sen määrää mitataan grammoina ja kiloina. Elintarvikkeissa määrät ovat milligrammoja. Entä jos ottaa lusikallisen E 239-koodilla merkittyä ainetta?  Käyttöturvallisuustiedote kehottaa hakeutumaan heti lääkäriin. Milligramma-altistus E 239:lle aiheuttaa mahdollisesti yliherkkyyttä eli allergiaa.

6971-300px-hexamethylenetetramine-pov-rod-methenamine.png


Johtopäätöksiä

Lisäaineilla on paikkansa, mutta vaikka niitä kaikia on tutkittu ja varsin turvallisiksi havaittu, ei niiden yhteis- ja pitkäaikaisvaikutuksista ole selvä tutkimustietoa olemassa. Jos E-aineita haluaa välttää, kannatta suosia tuoreita aineksia ja välttää eineksiä. Katsoin jääkaappiin ja siellä oli Aura-homejuustoa ja siinä natamysiiniä E235! Eihän näitä voi mitenkään välttää! Mutta, että juustossakin! No natamysiiniä voi juustoissa olla luonnostaankin. Tietoa löytyy
Kemistin taitoja tarvitaan jos nuo kaikki merkityt aineet, niiden molekyylirakenteet ja kemalliset ominaisuudet aikoo selvittää. Terveysvaikutusten arviointiin tarvitaan kuitenkin biokemistien ja lääkärien ammattikuntien tietoja, taitoja sekä välineitä. Ruokaa ostavien kansalaisten pitäisi pystyä luottamaan kaupan olevien tuotteiden turvallisuuteen, mutta viimeaikaiset uutiset ovat sitä luottamusta heikentämässä. Elintarviketeollisuus kertonee vielä oman näkemyksensä.

Luomu olisi tässäkin mielessä hyvä valinta. Mutta mistä sitä saa? Tarjontaa on oikeasti niukanlaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti