keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Ukkola, netti ja #A2ilta

Eilen tuli kakkoskanavalta TV-ohjelma nimeltään Netti-ilta. Ohjelmaan oli koottu joukko asiantuntijoita tms. keskustelemaan sosiaalisesta mediasta ja netistä yleensäkin. Ohjelmaa kommentoitiin ahkerasti Twitterissä, josta tweetit joissa oli merkintä #A2ilta, tulivat näkyviin teksti-TV:n sivulla 398. Ohjelma on nähtävissä vielä 30 päivän ajan Ylen Areenalla.  Jos käytät Twitteriä, löydät myös ohjelmaan liittyvät n. 1600 tweettiä, laittamalla Twitterin hakukenttään hakusanaksi #A2ilta.  Twitterin hakutoiminto ei ole niitä parhaita. Tässä yksi tweetti, jossa kyllä virheellinen merkintä :)  [Edit korjasin #A2netti => #A2ilta]

netti RT @: @ TVpassivoi, netti antaa tekemistä ja oikeita kontakteja.


Ohjelmassa keskusteltiin aiheesta Muuttaako sosiaalinen media maailmaa. Värikkäästi ja ajoittain hieman äreästikkin polveillut keskustelu polveili samanlaatuisena myös Twitterissä. Ja minä tweettasin tietysti muun nettiväen mukana, hieman myös jännäten, tuleeko tweettini näkyviin tv-ruudun teksti-tv-ikkunassa.
En huomannut, että olisi tullut :(
(Linnanjuhlien ja Euroviisujen televisioinneissa onnistuin saamaan tweettini ruutuun useamminkin)

Twitteristit kritisoivat ohjelmaa syyttäen sitä yksipuoliseksi ja Facebookkiin painottuvaksi. Ja ainakin jossain määrin kritiikki oli ja on aiheellinen ja osuva. Ohjelma ei ollut kuitenkaan suunnattu nettiaktiivisille, sosiaalisessa mediassa sujuvasti samoilevalle porukalle, joka on Facebookissa, Twitterissä, Youtubessa ja ties missä netin syövereissä nähnyt ja kokenut netin hyvät, huonot ja koukuttavat puolet sekä keskustelu- ja kommenttiketjut.
Yksi kriitiikin aihe oli se, että keskustelussa ei ollut mukana yhtään senioria, eli jo vartuneempaa, eläkkeellä olevaa nettiä käyttävää ja sosiaalisessa mediassa mukana olevaa henkilöä. Paikalla oli kyllä nettiammattilaisia ja puolijulkkiksia sekä Facebook-päivittelyn vuoksi työpaikkansa menettänyt nainen.

Mutta olihan mukana myös kansanedustaja Tuulikki Ukkola, jonka esiintyminen ja puheenvuorot saivat ainakin tweettaajat ihmettelemään, miksi hän on mukana ja heti seuraavassa tweetissä vaatimaan hänen poistamistaan ohjelmasta.
Hei haloo! Tuulikki Ukkola toi ohjelmaan oman näkökulmansa, jonka taustalla ovat häneen kohdistuneet törkeät nettikirjoitukset ja jopa suoraan hänelle osoitetut törkeät ja loukkaavat viestit. Niitähän monet poliitikot joutuvat sietämään. Tällaiset kokemukset eivät netistä hyvää kuvaa luo.
Kieltämättä hänen kehotuksensa tai suosituksensa haukkua työantaajaa vain väärällä nimellä esiintyen, on aika kyseenalainen. Ikäluokkansa perusteella Ukkola edustaa omalla tavallaan myös senioreiksi luokiteltavaa kansanosaa, mutta kuinka suuri osa tästä kansaosasta suhtautuu nettiin uhkana eikä mahdollisuutena? Veikkaampa, että liian suuri osa. Suuri osa suurista ikäluokista ja heitä iäkkäämistä ei netissä paljoa näy. Osaltaan syynä tähän on se tavallinen media, joka uutisoi sosiaalisesta mediasta vain sen varjopuolet ja väärinkäytökset, mutta osassyynä on myös ikä. Kun ei ole kasvanut nettiaikana, jää netti helposti vieraaksi ja tarpeettomankin tuntuiseksi. Kun vielä puhelin, lehdet ja televisio riittävät mediaksi, mistä tulisi se into tarttua tietokoneeseen tai älypuhelimeen ja lähteä etsimään netistä hupia ja hyötyjä? TV2:n Netti-iltakin jatkoi aika vahvasti netin ja sosiaalisen median huonojen puolien parissa.

Twitterin käyttäjänä oli viihdyttävää seurata televisioruudulta tweettien virtaa, mutta muilla ei niihin paljoa kiinnostusta ole. Häiritsevät vain kuvaa moiset härpäkkeet.

Verkkovoimaa ja väkijoukot netissä bogissa toinen näkökulma aiheeseen.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen juttu http://verkostoanatomia.wordpress.com/2011/03/30/a2-teema-netti-ilta-twitter-keskustelut-visualisoituina/

    VastaaPoista
  2. En katsonut ohjelmaa, en oikeastaan edes tiennyt siitä. Kirjoittavalle ja lukevalle ihmisellä tämmöiset höpöttäjäiset ovat yleensä kauhistus. Mieluumin sitä vetäytyy hiljaisuuteen kuuntelemaan "Järjen ääntä".
    Tehokkaampaa on, kunluen referaatin jälkikäteen; ja senpä nyt sain upeasti tästä sinun jutustasi. Kiitoksia.

    VastaaPoista