keskiviikko 4. toukokuuta 2011

iPad 2 - Käyttökokemuksia

Nyt on padi ollut käytössä jo pari viikkoa. Sovelluksia on Apple Storessa tarjolla todella runsaasti, mutta melkoinen osa niistä on kokeilujeni mukaan kömpelöitä käyttää tai peruskäyttäjälle täysin tarpeettomia. Ja moni niistä on selväsitikkin tarkoitettu iPhonelle koska avautuvat pienenä ikkunana ja ovat oikein päin vain kun iPad on pystyasennossa. Mutta, jokainen löytää laajasta sovellusvalikoimasta ne itselleen sopivat ja riittävän hyvin toimivat sovellukset. Periaatteessa kaikelle on kai sovelluksensa? Sovellusten lataaminen on sujuvaa edellyttäen vain kahta klikkausta. Sitä ennen pitää toki olla tunnukset Applen Storeen laskutuksia varten.

Liittäminen kodin langattoomaan verkkoon sujui helposti ja ongelmitta, mutta Saunalahden 3G yhteyden asetusten viilaus vei tovin ja kiristi aikalailla hermojakin minulla ja ainakin muutamalla muulla. Kaikenhan piti iPadissa olla niiiin helppoa ja sujuvaa, että kuka tahansa osaa padiaan käyttää. Parin päivän nettikeskustelujen jälkeen sain 3G:n toimimaan. iPadin asetuksissa löytyy myös niitä valikioita kuin Nokian laitteissa ikään. Muotoilu toki paremmin toteutettu.

1. Peruskäyttö

Nettisurffailu sekä Facebook, Twitter ja muut some-sovellukset toimivat mukavasti ja pääosin ilman ongelmia. Sähköpostin aktivoiminenkin onnistui vaikeuksitta. Samoin e-kirjojen lukeminen on helppoa, vaikka suomenkielisiä kirjoja ei vielä paljoa tarjolla ole. Paitsi hyvin vanhoja. Myös monilla lehdillä on iPad-sovelluksensa. Esim. Helsingin Sanomat, Tekniika Maailma ja Suomen Kuvalehti tarjoavat maksuttoman sovelluksen, mutta edellytävät lehtien lukemisesta maksua. Näytenumeron voi saada maksutta ihmeteltäväkseen. Lehtien lukeminen iPadista on miellyttävää ja minulle on jo tullut tavaksi lukea aamun hesari iPadilla. Paperinen hesari  minulle tulee vain viikonloppuisin.

Ahkeran Facebookin käyttäjän kannattaa ladata Friendly-niminen sovellus, joka on mielestäni tarjolla olevista paras ja monipuolisin FB-sovellus. Toimii vikkelästi myös 3G-yhteydellä.

Ipadin hankkimisen jälkeen on tietokoneen käyttö vähentynyt merkittävästi. Tämän teksiti kirjoitin suurimmaksi osaksi iPadilla. Mutta kuvien ja videoiden liittäminen tähän sujuu kätevämmin tietokoneella jossa ne kuvatkin ovat.


Käteviä sovelluksia: Löytyvät Storesta hakutoiminnolla

Kyyti, kertoo julkisen liikenteen aikataulut ja lähimmät pysäkit
Ajot, kätevä ajopäiväkirja
HS.fi, Helsingin Sanomien kuvamateriaalia
HS, Helsingin Sanomien iPad-sovellus, maksullinen, ei sisällä ilmoituksia
GarageBand, musafanin oma sovellus. Jos osaat soittaa
iMovie, videoiden muokkauohjelma, maksullinen
Skype, puheluohjelma
Spotify, tämän kai jo kaikki tietävät
DropBox, todellä kätevä tapa taltioida tiedostoja useamman koneen käyttöön.
TVKaista, katso suomalaisia tv-kanavia netissä
Sampopankki, pankkisovellus laskujen maksamiseen
Youtube
YLE Areena
Friendly, Facebook-sovellus
jne......myös pelejä löytyy runsaasti, myös se AngryBirds eli Äkälinnut useana eri versiona.


Kirjoittaminen sujuu suurella näppäimistöllä helposti, mutta jos huomaat tekstissä virheen ja tökkäät sormella virheellistä kohtaa, ei kohdistin millään meinaa osua kohteeseen! Viisaudessaan Applen suunnittelijat ovat jättäneet nuolinäppäimet pois näppäimistöstä! Mutta moka tämä ei ole. Kun painat sormella tekstin kohtaa, ilmestyy sormen alle pieni suurennuslasi ja suurentuneessa kuvassa näkyy kohdistin, jonka voit sormea liikuttamalla laittaa haluamaasi kohtaan. Kätevää.
Sormeilemalla saa kohdistimen haluamaansa tekstikohtaan.


Sovelluksista ei löydy lopeta/exit/quit painiketta tai valikkoa, vaan sovelluksista poistutaan koti-nappulaan painamalla. Tämä on mielestäni vähän hämmentävä ominaisuus. En näe mitkä ohjelmat jäävät taustalla toimimaan ja mitkä eivät vai jääkö mikään? Jos kotipainiketta tuplaklikkaa, avautuu näytön alalaitaan vaakasauora luettelo asennetuista sovelluksista. Luetteloa voi selata pyyhkäisemällä ja luettelosta löytyy myös äänen voimakkuuden säädin sekä näytön kirkkauden säädin. Kätevää.

2. Valokuvaus ja videot

Kamerasovellus on helppokäyttöinen, mutta kuvien tekninen laatu ei ole paras mahdollinen Olen hieman pettynyt. IPad on kameraksi suurikokoinen, minkä vuoksi kuvaaminen tuntuu hyvin kömpelöltä.
Videokuvaus sujuu samalla sovelluksella, mutta tuloksena on yllättävän hyvälaatuista kuvaa.


Yllä olevan videon kuvasin auton tuulilasin läpi. Moni varmaan tunnistaa paikan?

Facetime sovellus mahdollistaa kuvapuheluyhteyden toiseen iPad-laitteeseen, mutta toimii vain wlan-yhteydellä.

Monilla meistä on digi-kamera ja digikuvia kertyy suuria määriä. Olis kätevää siirtää kuvat kamerasta kameran omalla usb-piuhalla iPadin, mutta eipä se onnistukkaan! Padissa ei ole sitä tavallista usb-liitäntää ja kuvien siirtämiseksi joudutkin ostamaan Applelta erillisen piuhan. Mielestäni suuri puute, koska jokaisen digikameran mukana on se tavallinen usb-piuha. Piuhoja ja latureita kertyy joka kotiin vuosien aikana suuri määrä ilman tätäkin. Kuvat saa iPadiin toisella tietokoneella käyttäen DropBoxia

Youtube-videoita ta Ylen Areenaa voi katsella iPadin omalla sovelluksella. Flashillä toteutetut videot eivät toimi Safari-selaimessa, mutta se ei ole suurempi ongelma.

3. Pankkiasiat

Pankkiasoiden hoitamiseen löytyy ainakin Sampopankilta hyvin toimiva sovellus, jolla maksaminen, tilisiiirtosjen tekeminen onnistuu näppärästi. Laina-asioiden ja sijoituspalvelujen käyttämiseen ei sovellus pysty. Ihmettelen miksi sovelluksista ei tehdä täysin toimivia, vaan jätetään isoja ja olellisia osia palveluista sovelluksen ulkopuolelle.
Pankkisovellus on selkeän näköinen ja laskujen maksu sujuu kätevästi.
Yhteydenotto pankkiin Sampopankin sovelluksella onnistuu vain soittamalla. Ei siis ole osattu, jaksettu tai viitsitty sisällyttää sovellukseen yhteydenottolomaketta!!
Jos et sä soita, älä käytä iPadia pankkiasioimiseen!

Monilla netin sivustoilla voi henkilöllisyytensä varmistaa pankkitunnuksillaan. Tämä ei kuitenkaan toiminut Sampopankin kohdalla. Sampopankin www-sivu edellyttää Javan käyttöä ja neuvoo klikkaamaan Safaria-selaimen Omenavalikkoa Javan asentamiseksi. iPadin Safarissa ei omenavalikkoa ole! Safarissa on se Javakin, mutta ei toimi nettipankin sivulla. Muiden pankkien nettipalvelujen tai iPad-sovellusten toimivuudesta en tiedä.

4. Musiikki

IPadissa on tietysti iTunes, jolla voit ostaa musiikkia  ja iPod, jolla voit kuunnella musiikkia. iTunes pitää ladata myös tietokoneelle ja ainakin periaatteessa iTunes synkronoi musat tietokoneelta iPadiin. Siis periaatteessa. Musiikin synkronointi PC:stä ei ainakaan ensimmäisellä kerralla toiminut. Itunes ei ole minun makuun ja latasinkin iPadiin Spotifyn, joka toimiikin mukavasti.

5. Seniorit

Hesari kiinnosti ja luettiin tarkasti :)
iPad sopii mielestäni hyvin seniorin tietokoneeksi. Voin näin sanoa, koska muutama seniori-ikäinen ja vain vähän tietokonetta käyttänyt tuttavani ja sukulaiseni kokeili iPadiani. Kokeilijat innostuivat laitteen helppokäyttöisyydestä. Osa kokeilijoista oli jo tuskastunut omaan windows- tai linux-koneeseensa.
Mikäli laite hankitaan seniorin ainoaksi tietokoneeksi, pitäisi lähiiristä löytyä joku avulias koneen omistaja, jolta löytyy koneestaan iTunes. Laitteen ensimmäinen käynnistäminen edellyttää sen liittämistä tietokoneeseen, jossa on iTunes. Pienellä perehdytyksellä laiteen käyttämin sujuu näppärästi. Ainoa haittapuoli on iPadin suhteellisen korkea hinta. 500 - 800 €! Muiden valmistajien vastaavia tuotejulkistuksia kannattaa siksi seurata. Kehitys kehityy ja jo vuoden kuluttua tarjolla on useita uusia laitteita uusin ominaisuuksin.

6. Muuta


Laitetta on helppo kuljettaa mukana ja se käynnistyy paljon nopeammin kun mikkä kannettava tietokone.
Kosketusnäytön käyttäminen tuntuu luonnolliselta eikä varsinaista näppäimistöä tarvista. En kaipaa myöskään hiirtä. Ulkona iPadin näyttö ei ole parhaimmillan. Aurongonpaiste pilvisenäkinpävänä estää iPadin näytön merkkien näkymisen melkein kokonaan. Ulkosalla on siis padinsa kanssa hakeuduttava varjoon. Ongelma on lievempi jos säätää näyttöä kirkkaammaksi.
Työkäytössä arvelisin iPadin soveltuvan kaikille matkustaville myyntityötä tekeville. Omalla työmatkallani käytin iPadia muistiinpanojen kirjoittamiseen. Parempi kuin vihko tai läppäri, mutta ei korvaa kännykkää. N8 :n käyttö siis jatkuu. Kannattaa seurata keskusteluja Hopeinen omena sivustolla, jossa Applen tuotteiden käyttäjät keskusteleva laitteistaan ja myös niiden ongelmista. Kannattaa myös kysyä, koska sivustolla on asiantuntemusta ja halukkuutta vastata.

9 kommenttia:

 1. Erittäin hyvä katsaus. Lisäisin vielä että tuplaklikkaamalla home-painiketta ja pitämällä applikaatiota alalaidassa pohjassa pystyy pakkosammuttamaan appseja. Tämä on hyvä tehdä aina välillä vaikkei laite sitä mitenkään vaadikaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, tämä oli hyvä raportti ensikosketuksesta Applen laitteisiin ja antaa muutaman hyvän vinkin muillekin ipadia harkitseville

  VastaaPoista
 3. "En näe mitkä ohjelmat jäävät taustalla toimimaan ja mitkä eivät vai jääkö mikään? Jos kotipainiketta tuplaklikkaa, avautuu näytön alalaitaan vaakasauora luettelo asennetuista sovelluksista."

  Eli kuten Marko S tuossa yläpuolella kertoo niin, tuosta home-tuplaklikkauksesta aukeava lista on "avoinna" olevat ohjelmat. Ei asennetut. Ja jos painaa listassa olevaa kuvaketta hetken aikaa niin kuvakkeen ylälaitaan tulee X-merkki josta saat ohjelman sammutettua. (Jos teet tämän kuvakkeelle joka on kotivalikossa niin ohjelma poistetaan laitteesta).

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista Marko, Ilkka ja Tomi. Ja kiitos myös neuvoista sovellusten sulkemiseen. Huomenna töissä läppäri huollossa ja iPadi kännykän ohella Korvaamassa sitä. Siirsin muutaman dokumentin jo valmiiksi iPadiin. Tulostaminen onkin sitten hieman haasteellista...

  VastaaPoista
 5. Kun painaa 2 kertaa Koti nappia niin alle avautuu luettelo avatuista/käytössä olevista sovelluksista. Jos haluaa säästää batteria niin täytyy laittaa niitä kiinni. Eli pidät sormea 2 sekuntia ikonilla ja siihen ilmestyy punainen pallo, sitä kun painaat sovellus sulkeutuu.

  VastaaPoista
 6. Kärsämäki jeejee tv. Tanja

  VastaaPoista
 7. Mainitsit arvostelussasi, että Flash-videoiden toiminta ei ole suurempi ongelma. Tämän ongelman suuruus riippuu varmaankin iPadin käyttötottumuksista.
  Itseäni tämä harmittaa todella paljon, koska käytännössä lähes kaikki nettivideot jäävät katsomatta iPadillä.
  Myöskään Silverlight-tukea ei iPadistä löydy, joten se estää vielä niiden loppujen nettivideoiden katselun.
  Mainitsemasi YLE Areena -sovellus on suunniteltu iPhonelle ja sitä kautta näkyy vain murto-osa YLE Areenan sisällöstä. Myöskään suorat lähetykset eivät toimi.

  Työ- tai opiskelukäyttöön tästä laitteesta ei mielestäni ole, koska laitteesen ei ole saatavilla kunnollisia toimistosovelluksia (tuki Word, Excel ja Powerpoint-tiedostoille).

  Kameran laadusta voisi tarkentaa vielä sen verran, että käytännössä esim. normaalissa huoneenvalossa otetuille kuville ei ole mitään käyttöä niiden todella pahan rakeisuuden ja heikon laadun vuoksi.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentista admin. Hyviä huomioita kaikki.
  Kunnollisten toimistosovellusten puute on kyllä iso miinus muuten mainiolle laitteelle. Käytän töissä padin e-maili ja kalenteritoimintoja sekä Evernotea. Myös Pdf-dokumentit taipuvat mukavasti padille. Office taulukot ja dokumentit avautuvat jotenkuten muokattavaksi.
  Kameraa en iPadissa ole eka kokeilujen jälkeen käyttänyt lainkaan. Aika onneton viritys.

  Flash on tietysti jonkin tason ongelma kuten silverligthin puuttuminenkin. Käyttääkö sitä joku muukin kuin MTV3? Hyvin toimivat Ruutu- ja Voddler sekä Elisa viihde- sovellukset korvaavat iPadin Youtube ja Areena-sovellusten puutteita.

  VastaaPoista
 9. Ja mtv:n katsomon ohjelmat pääsee katsomaan padilla osoitteesta m.katsomo.fi. Sivu on näppärä pistää koti-valikkoon pikakuvakkeena, mielestäni toimii parhaiten netti-tv palveluista ipadilla

  VastaaPoista