maanantai 23. toukokuuta 2011

Paikallinen

Lukaisin aamulla Aamupostin ja uutinen ekaluokkalaisten määristä Riihimäellä, Hyvinkäällä, Lopella ja Hausjärvellä kiinnitti huomioni. Uutisessa oli pienemimpi, erikseen otsikoitu osa Hausjärven ekaluokkalaisista. Uutinen oli otsikoitu "Ryttylässä eniten ekaluokkalaisia". Ryttylässä? Eihän Ryttylä ole kunnan suurin taajama.
Hausjärven kunnassa on neljä taajamaa, Oitti, Hikiä, Ryttylä ja Monni. Eli aika monimutkainen kuntarakenne ilman kuntaliitoksiakin. Oitti on kunna hallinnollinen keskus. Asukkaita Hausjärvellä on 8827 (20.1.2010).

Ekaluokkalaisten osuus taajamien asukasluvusta.

Taajama           Asukkaat             Oppilaat     %
Oitti                   2146                    36              1,68 %
Ryttylä              1842                     37              2,01 %
Hikiä                 1135                     26              2,29 %
Monni                800                      23             2,88 %


Taulukosta voidaan päätellä, että kunnan keskustaajamassa on syntyvyys seitseman vuotta sitten ollut hieman alhaisempi kuin muissa kunnan taajamissa samana vuonna. Mikään tilastotieteellinen arvio tämä ei ole. Havaintojeni mukaan Ryttylässä aloitettiin 6-8 vuotta sitten omakotialueilla useita rakennushankkeita ja rakentajina oli useita lapsiperheitä tai siksi aikovia. Sama tilanne oli Hikiällä ja Monnissakin. Myös minä rakensin vaimoni kanssa talon tuolloin tänne Ryttylään, mutta perheessämme ei nyt ekaluokkalaista ole.
Ryttylässä on koulun laajentamista tai uuden rakentamista toivottu, aioittu ja meinattu oikein hämäläiseen tyyliin eli hitaasti, hartaasti ja vastahakoisesti jo kymmenkunta vuotta. Viimeinen havainto tästä kestoaiheesta on kunnan päätös lykätä rakentamista ainakin vuodella eteenpäin. Oppilastilastot kertovat, ainakin juuri nyt, oppilasmäärän kasvusta. Kunta markkinoi edelleen varsin edullisia tontteja kaikista taajamistaan. Lisäperusteita koulun rakentamiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti