sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Riihikoti

Riihikoti on Riihimäellä toimiva vanhainkoti , jossa on noin 140 paikkaa, joista kymmenkunta on ns. lyhytaikaiseen hoitoon tarkoitettuja hoitopaikkoja.
Riihikodin pääsisäänkäynti

Olin perjantaina koko iltapäivän Riihikodissa. Syy tähän oli ja on työnantajani antama Riihimäen vanhustenhoitoon ja -huoltoon tarkoitettu joululahja ,joka tarjoaa työntekijöitä avustamaan alueen hoitopaikoissa. Joululahjarahat joulukorttien tms. asemasta tällaiseen toimintaan. En ole aiemmin kuullut tällaisista lahjoituksista, mutta ajatus on mielestäni erinomainen sekä hoitopaikoissa olevien vanhusten, että avustajina toimivien työntekijöiden kannalta. Vanhukset saavat vaihtelua ja pientä apua hoitopaikkansa arkeen ja vierailevat avustajat pääsevät tutustumaan näihin hoitolaitoksiin ja niiden toimintaan.

Moni meistä on voinut vierailla vanhusten hoitopaikoissa kun oma lähiomainen on sieltä paikan saanut, mutta avustajana toimiminen kertoo enemmän hoitopaikan toiminnasta ja ennenkaikkea hoitopaikan muista asukkaista. Hoitoa tarvitsevat vanhukset ovat tavallaan erillään muusta yhteiskunnasta ja omaisistaankin, joten vanhusten arki jää meille, vielä voimissaan oleville, vieraaksi.
Vaalien aikaan vanhusten hoidossa olevat ongelmat tulivat voimakkaasti esiin useiden puolueiden kampanjoissa ja melkein kaikki vaativat asioidon kuntoon laittamista. Veikkaampa, että helppoa ja halpaa ratkaisua ei ole löydettävissä. Toivottavasti ratkaisu kuitenkin löytyy.

Mitä Riihikodissa tein?

Riihikodissa oli perjantai-iltapäivän ohjelmassa tanssia ja karaoke-laulua. Sitä ennen saimme (meitä oli kaksi) tutustua Riihikodin tiloihin ja ainakin minä oli yllättynyt rakennuksen suuruudesta. Tilava, siisti ja hyvin toimiva rakennus. Karaoke- ja tanssitila on ruokalan yhteydessä. Musiikki saadaan kuulumaan ja videot näkymään nykyaikaisin laittein. Tilasta löytyy myös alttari, joka on erillisten luukkujen takana.
Aluksi viriteltiin tekniikka kohdalleen.
Musiikiksi valittiin taattua iskelmää.
Paikalle tuli ja tuotiin parikymmentä karaokesta- ja musiikista kiinnostunutta Riihikodin asukasta. Suurin osa tuli pyörätuolilla tai rollaattoriin nojaten. Karaoke-kappaleiksi valittiin vanhaa kunnon iskelmämusiikkia. Koska minä en laula, hoiti työkaverini laulupuolen ja minä tanssimisen. Tanssi sujui varovaisesti hentojen tanssitettavien kanssa. Riihikodin hoitajat pyörähtelivät tottuneesti pyörätuolissaan istuvien tanssijoiden kanssa. Paikalla olleista Riihikodin asukkaista kaksi lauloi pari karaoke-laulua. 

Oli liikuttavaa kun parkinsonin tautia sairastava, pakkoliikkeistä kärsivä mies lauloi sujuvasti Katri-Helenan laulun 


Äiti jääköön nukkumaan,
Puuro lautaselle jää,
Ei estää saa, kun juostaan elämään.
Täällä kuudenikäinen
Elää hetken jokaisen,
Tietämättään onnellinen olla saa.
...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti