lauantai 4. kesäkuuta 2011

Röyhynsuo röyhyää!

Täänään 3.6.2011 on varsin laajasti uutisoitu ja melkein yhtä laajasti haisteltu Janakkalan Röyhynsuon turpeiden palamista. Suolla on hyvin osuva nimi tähän tilanteeseen. Turvesuolla on siis syttynyt turve palamaan ihan Venäjän malliin. Venäjän malliin siksi, että heinäkuussa todennäköisesti saamme sitä mukavaa katkua haisteltavaksemme idän suunnasta kuten monesti aiemminkin. Muttä kyllä täällä Suomessakin osataan ja siitä pitää meidän oma Vapo huolen. Vapo, jonka mielestä ja tulkinnan mukaan turve on mitä mainioin energian lähde ja kaiken lisäksi uusiutuvaa eli sitä kovin niin muodikasta ekoenergistä massaa, jota verovaroinkin kannattaa meidän tukea. Uusiutuuhan se, mutta kuka jaksaa odottaa kun turpeen katkut jo nyt ilmaa pilaavat ja turvesuon vedet pikkujärviä rikastavat?

Röyhynsuolla on turpeen tuotanto aloitettu jo vuonna 2001. Tuotantoalue on laajuudeltaan noin 150 hehtaaria ja vuosittainen turpeen tuotantomäärä noin 80 000 kuutiota. Eli ei ihan pieni määrä. Wikipedian mukaan kuiva turve vastaa lämpäarvoltaan polttopuun lämpöarvoa 15-16 MJ/kg, mutta on vain vähän yli puolet kivihiilen 27 MJ/kg:n  lämpöarvosta ja vielä vähemmän öljyn n. 40 MJ/kg:n lämpöarvosta. Kivihiiltä ja öljyä turve toki korvaa, mutta edellä olevien lukujen perusteella aika huonolla hyötysuhteella.

Nyt Röyhynsuolla turpeen energiaa karkaa taivaalle ja mennessään yskittää ja ärsyttää lähialueen asukkaita. Onkohan näitä turvepaloista aiheutuvia päästöjä arvioitu turve-energian kokonaispäästöjä arvioitaessa? Savua ja pienhiukkasia näyttää pelkästään tästä yhdestä turvepalosta tuleva reilunlaisesti. Oheinen kuva esittää mielestäni hyvin koko turvetuotannon tilannetta. Kaukaa kaunis, mutta oikeasti, niin kovin rumaa, vaikka savu ei olekkaan mustaa.
Vapon Röyhynsuo palaa voimakkaasti savuten 3.6.2011 Janakkalassa

Kartalla, Kernaalanjärven tuntumassa sijaitseva turvetuotantolaue näkyy selkeästi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti