sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Sports Tracker ja Endomondo: Vertailua


Yleistä

Jokainen meistä on lähes koko ikänsä saanut valistusta liikunnan ja terveellisen ruokavalion tärkeydestä. Moni meistä myös yrittää elää näiden suositusten mukaisesti ja käyttää ahkerasti kunnan ja yksityisten tuottamia liikuntapalveluja. Joukkuelajien harrastajat liikkuvat tietysti ryhmissä, mutta pyöräily, juoksu tai kävely voivat olla aika yksinäistä kuntoilua ja vaativat siten aikamoista itsekuria, että harrastus pysyy säännöllisenä ja kunto sen myötä hyvänä.
Sosiaalinen media sekä gps-tekniikan tulo kännyköihin ovat muuttaneet tilanteen. Kun lähden lenkille, voin käynnistää kännykässäni sovelluksen, joka tallentaa reittini kartalle, mittaa matkan ja nopeuden sekä välittää tämän suoritustiedon kavereilleni Facebookkiin, Twitteriin ja tallentaa kaikki suoritustiedot vielä sovelluksen nettisivuille. Kuntoilustasi voit saada kavereilta peukkuja ja kannustuksia. Positiivinen palaute kannustaa aina.

Sovellusten vertailua

Kirjoitin 2.8.2010 Sport Tracker ja Endomondo -nimisten liikuntasovellusten toimivuudesta. Kehitys kehittyy ja sovellukset siinä mukana. Koska molemmat sovellukset ovat päivittyneet vajaan vuoden aikana, palaan nyt asiaan. Myös puhelin on vaihtunut ja nyt minulla on käytössä Nokian N8 puhelin, joka toimii mainioisit Elopin vaikeuksista huolimatta.

Harjoituksen toiminnallisuus ei ole kummassakaan sovelluksessa muuttunut. Sports Tracker (v4.16) toimii nykyisin suomeksi, mutta Endomondon (4.00) kielivalikoimassa ei vielä suomea voi valita.

Kaveritoiminto on nyt molemmissa sovelluksissa.

Lähdin juoksulenkille ja käynnistin lähtiessäni molemat sovellukset. Endomondon asetuksista voi valita Peptalk ja Audio Coach toiminnoin, jolloin sovellus kertoo sinulle väliaikoja suorituksen aikana. Toiminnallisuus on mielestäni lähinnä kiusallinen kun taskusta kaikuu kilomertin välein kokonaisaika ja viimeisen kilometriin kulunut aika. Makuasioita. Sports Trackerissä voi vastaavasti asetuksista valita väliaikamerkin, mutta ei puhuvaa Coachia.

Aloitus

Endomondon päänäytössä edellisen suorituksen tiedot. Aika, matka, kalorit ja keskinopeus. Sykemittarin lukemat saa Endomondoon kun hankkii Endomondon storesta yhteensopivan sykevyön. Paketti maksaa 85 €. Endomondon voi myös laittaa soittamaan puhelimeen tallennettua musiikkia  lenkkinsä ajaksi. Silloin tosin pitää käyttää kuulokkeita jotka kokemukseni mukaan eivät juoksulenkillä erityisen mukavat ole. Jos musiikin tahdissa lenkkeily sujuu voi käyttää puhelimen omaa musiikkisoitinta. Asetuksiin pääsee Options-valikon kautta, jonka kautta valitaan möys aiottu urheilulaji. Juoksumusiikkiakin voi ostaa.
GPS-yheys muodostuu muutamassa sekunnissa.

Sports Trackein aloitusnäytössä on edellisen suorituksen tiedot sekä suora linkki harjoituspäiväkirjaan sekä asetuksiin. Sports Trackerin storesta voi tilata yhteensopivan Polarin sykevyön. Paketti maksaa n. 70 €. Musiikkia Sports Tracker ei soita. GPS-yhteys muodostuu muutamassa sekunnissa.Juoksulenkin aikana kännykkä on taskussa, eikä käytettävillä sovelluksilla oikeastaan ole merkitystä. Yksi ärsyttävä piirre Endomondolla on: GPS-yhteys katkeilee varoittamatta ja harmitus on suuri, kun pitkän lenkin jälkeen huomaa, että suorituksesta on tallentunut vain ensimmäinen kilometri. Minulla onkin tapana silloin tällöin tarkistaa yhteyden tila. Vastaavaa ongelmaa ei Sports Trackerillä ole ilmennyt.

Tiedot

Molemmat sovellukset tallentavat juoksureitin kartalle käytännössä yhtä tarkasti, mutta kokonaismatkassa on eroja. Endomondo 8,25 km ja Sports Tracker 8,38 km. Kokonaikoihin tuli muutaman sekunnin erot koska sovelluksia ei voi käynnistää täsmälleen samaan aikaan.
Molemminssa sovelluksissa tiedot voi jakaa Facebookkiin ja Twitteriin. Endomondossa tiedot voi säätää lähtemään jo harjoituksen alussa niin kaverit voivat seurata suoritusta kartalta. Sports Tracker kysyy suorituksen päätyttyä mihin jos mihinkään suoritustiedot lähetetään. Kummastakaan sovelluksesta ei tietoja voi lähettää automaattisesti esimerkiksi HeiaHeia-palveluun mikä on mielestäni puute.
Mikäli otat lenkin aikana kännykällä kuvia, Sports Tracker ehdottaa niiden lähettämistä nettisivuilleen, jossa ne ovat näkyvillä harjoituksen tietojen yhteydessä.

Endomondo

 • kokonaisaika
 • keskinopeus
 • kilometriajat, nopein ja hitain merkittynä
 • zoomattava kartta
 • sykejakauma
 • kalorien kulutus
 • 22 urheilulajia
 • Ei kuvien liittämimahdollisuutta
 • Nettisivu

Sports Tracker

 • kokonaisaika
 • kilometriajat
 • korkeus vs. matka
 • zoomattava kartta
 • sykejakauma
 • syke vs. aika
 • kalorien kulutus
 • 11 urheilulajia + 1 sisäliikuntalaji + 6 valinnaista lajia
 • nopeus vs. aika
 • Kännykällä otettujen kuvien liittäminen
 • Nettisivu

Kumpi onkaan parempi?

Olen jo pitkään käyttänyt Endomondoa, mutta Sports Tracker tuntuu viimeisten päivitysten jälkeen monipuolisemmalta ja käytetävyydeltäänkin kätevämmältä. Tulevatkohan Endomondo-kaverit mukaan jos vaihdan Sports Trackeriin?

11 kommenttia:

 1. Hei Timo, olipa hienoa löytää tämä tekemäsi vertailu! Olen uuden Nokia C6.1 haltija ja yksi syy uuden puhelimen hankkimiseen oli se, että saisin ”kaikki” kaipaamani härpäkkeet samoihin kansiin. Pyöräni matkamittari alkoi jokin aika sitten toimia oman mielensä mukaan ja kävin jo katselemassa gps-ominaisuudella varustettuja rannetietokoneita. Kun lopulta päädyin päivittämään puhelimeni, seuraava päätös koskeekin nyt kumpaa sportti-sovellusta ryhtyisin käyttämään. Vertailussasi oli tervetulleita vinkkejä ja näkemyksiä.

  Olen itse innokas ympärivuotinen työmatkapyöräilijä ja liikkuessani kuuntelen mielelläni puhelimesta radiota. Kiinnitinkin vertailussasi huomiota tuohon musiikki-osioon. Onko sinulla tietoa voiko puhelimen radiota kuunnella yhtä aikaa esim. Sports Trackerin ollessa käytössä?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Nina.
  Kuuntelen silloin tällöin lenkkeillessäni musiikkia Spotify:lla ja kyllä se Nokian kännyköissä toimii ihan mukavasti SportsTrackerin tai Endomondon rinnalla. Radion kuuntelu onnistuu myös. Pitkälle lenkille lähdettäessä kannattaa huolehtia siitä, että akussa riittää virta koko matkalle.

  VastaaPoista
 3. Minulla on Sonny Ericsson kännykässä Endomondo. Kuuntelen radiota lenkeillä. Kuuntelussa ärsyttää se että km - kommentit mykistää aina radion ja kännykästä pitää avata näppäinlukistus ja poistaa mykistys ja taas lukita.
  Latasin ilmaisversion. Onko tieto miten ongelman voisi ratkaista?

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Anonyymi :)
  Endomondon asetuksista kannattaa kytkeä Audio Coach ja/tai Peptalk pois niin ei musiikit katkea kesken juoksentelun. Eli näytön alalaidasta Options ja Settigns => Pepttalk Off ja Audio Coach Off

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta.
  Ei katkea, mutta ei kuule väliaikojakaan.
  Tarkoitus olisi saada kuulumaan kumpikin.

  Löysin alla olevan googlaamalla. Ilmeisesti känny kohtainen juttu.
  "When Endomondo plays an audio message (Audio Coach, Peptalks and other) our app asks for
  permission to play the audio. If a different app like a radio or music player is playing, this app will be
  paused while we play our audio. Afterwards, we tell the radio/music player that the message is done
  and that it can continue playing. But not all radios and music players allow other apps like
  Endomondo to interrupt - therefore we sometimes have to stop the radio to play our audio
  messages."

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Kiitos kivasta vertailusta!
  Olen itse näin aloittelevana juoksijana päässyt hyvään vauhtiin Endomondon avulla.

  Käytössä on HTC Desire puhelin ja juoksun aikana kuuntelen korvanapeilla musiikkia puhelimen oman soittimen kautta. Ainakaan tuolloin ei ne Peptalksit mykistä soitinta, vaan musiikki jatkuu automaattisesti viesti lopetettua. Miehen lähettämät kannustuspuheetkin ovat tulleet perille, tosin englanniksihan ne pitää muistaa kirjoittaa. :-D

  Olen itsekin kokenut kerran sen ärsyttävän gps-linkin katkeamisen. Vaikka puhelimen näyttö näyttääkin juoksun loputtua kokonaisajan, niin sivuille on piirtynyt vain pieni pätkä. Tai joskus juoksureitti on ollut kartalla vähän vinksallaan ja olen muka juossut järven läpi.

  Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen Endomondoon ja sen avulla jatkan omaa juoksukouluani.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen vertailu! Itselläni on ollut pitkään käytössä Sports Tracker Nokian 5800xm:ssä. Samoin tuota Endomondoa olen ajanut usein yht'aikaa.
  Lisäksi vuoden verran olen käyttänyt Endomondon Pro androidi versiota HTC:n Z:lla ja pari kertaa kokeillut ensimäisiä androidiverisoita ST:stä.

  Endomondon verkkosivu on selkeämpi mutta ST:n informatiisvisempi. Itse kiinnostaa välillä matkan varrella saavutettu nopeus mutta Endomondo ei sitä kerro.
  ST:n flashilla toteutettu sivusto on kyllä hirvittävän raskas. Toki tyylikäs mainoskuvissa.

  Mutta se tärkein: jostian syystä ST näyttää aina pidemmän matkan kuin Endomondo! Esim. viimeisin pyöräily metsässä Endomondolla 12,2 ja ST:llä 12,9 km.

  Kartasta katsottuna Endomondo näyttäisi olevan paremmin.
  Pitiäisi käydä jossain mittaradalla tarkistamassa kumpi softa träkkää tarkemmin :)

  VastaaPoista
 8. Itse tehnyt vertailua Sports Tracker vs endomondo ja tuossa tarkkuudessa ST näyttää ~9% liikaa kävelyvauhdilla verrattuna endomondoon. Tarkkuudet tarkistin ajaen autolla saman matkan, jolloin ST:n tarkkuus paranee ja endomondo näyttää edelleen saamaa matkaa, joka on tismalleen sama kuin auton matkamittarin näyttämä matka. jos pysähtelee lenkin varrella ST näyttänyt pahimmillaan +14% endomondoa enemmän.

  Sisällöllisesti ST on paljon monipuolisempi ja kattavampi mutta tuo "ylitarkkuus" GPS:ssä johtaa epätarkkuuteen todellisessa lenkin pituudessa saa minut valitsemaan endomondon. Puhelimella varmasti merkitystä GPS:n toimintaan ja minulla testipuhelima toimii HTC Desire HD.

  VastaaPoista
 9. Olen käyttänyt vain Endomondoa, mutta Sports Trackerin korkeus vs matka kuulosti kiinnostavalta. Mitenhän tämä toiminto menee? Ei kai puhelin korkeutta pysty mittaamaan missä kulloinkin ollaan? Toinen pointti on, että itselläni on Polarin bluetooth sykevyö ja se toimii moitteettomasti myös Endomondossa. Hinta paikallisessa elektroniikkaliikkeessä oli 69 €.

  VastaaPoista
 10. GPS:n järjestelmän ominaisuuksista en rupea sen enempää selvittämään, mutta samalla tekniikalla se korkeus saadaan, mitä se muukin sijaintidata. Käytännössä siis laskemalla satelliittisignaalin pituus tietyllä ajanhetkellä ja kun havaintoja saadaan tarpeeksi monesta satelliitista voidaan muodostaa sijaintitieto. Teknisesti ei siis ole eroa tavoitellaanko korkeustietoa vai sijaintia x,y tasossa. Kuitenkin korkeustarkkuus on paljon herkempi virheille ja epätarkkuuksille kaikissa GPS ja GNSS laitteissa, joten korkeustietoihin tulee suhtautua varauksella.

  Jos todella on niin, että Enmondon ja ST:n välillä tulee matkassa eroa se pitää testata.

  VastaaPoista
 11. Käsittääkseni osa ohjelmista käyttää myös ilmaiseksi jaettua tietoa korkeuskäyristä, mutta tämä on todella epätarkkaa tietoa ja pätee ainoastaan suuriin korkeuseroihin? Tämä on siis käsitykseni, ei varsinaista tietoa.

  Endomondon tarkkuus on mielestäni parantunut hurjasti nyt kesän jälkeen, kesällä se tuntui välillä aivan hyödyttömältä vermeeltä.

  VastaaPoista