lauantai 18. kesäkuuta 2011

Tienkäyttömaksut?

Uusi hallitus on ohjelmaansa kirjannut paljon asioita ja niiden joukossa on myös sateelliittipaikannukseen perustuvien tienkäyttömaksujen selvittämimen. Hallitusohjelmassa puhutaan myös älyliikenteestä.
Hallitusohjelmassa sanotaan näin:

"Hallitus linjaa valtioneuvoston selonteolla liikennepolitiikan keskipitkän aikavälin hankkeet ja varaa siinä mainituille hankkeille rahoituksen. Tärkeitä ovat suuria liikennemääriä palvelevat, talouskasvua tukevat, kustannushyötysuhteeltaan parhaat, liikenneturvallisuutta edistävät, päästöjä vähentävät ja maakunnallista merkitystä omaavat hankkeet. Hallitus edistää älyliikenteen uusia palveluja, taloudellista ohjausta ja innovaatioita kansallisen älyliikenteen strategian pohjalta. Älyliikenteellä tuetaan liikenteen tehokkuuden kehittämistä. Selvitetään satelliittipaikannukseen perustuvien tienkäyttömaksujen
käyttöönottoa."

Tekniikka tienkäyttömaksujen automaattien perintään on jo olemassa, mutta autoistamme puuttuu vielä musta laatikko, joka ei ole siellä samassa tarkoituksessa kuin lentokoneiden mustat laatikot, vaan tallentamassa ajotietomme ja -reittimme valvovan viranomaisen tietokantaan.
Valvotaan meitä toki nytkin, mutta ei jatkuvasti eikä joka paikassa. Liikennekamerat reagoivat kun ohi ajava auto ylittää paikalla olevan nopeusrajoituksen, ja rekisterinumeron perusteella omistajalle lähetetetään sakko eli rikesakkomääräys. Mikäli autossani olisi musta laatikko eli gps-tallennin, kaikki autolla tekemäni reissut tallentuisivat jonnekkin viranomaisen tietokantaan generoiden minulle tiemaksuja ja ylinpeussakkoja kun aihetta on. Myös vakuutusyhtiöt voivat olla kiinnostuneita kerätystä datasta.

Koska yksityisyydellä on arvonsa eikä sitä pitäisi vaarantaa, tienkäyttömaksun perintä tai automaattinen nopeusvalvonta pitää toteuttaa ilman jatkuvaa seurantaa ja kaikkien kulkutietojen tallentamista. Tai jättää kokonaan toteuttamatta.

Esimerkiksi näin.

Tienkäyttömaksu.

Asennetaan maksullisen tiealueen rajalle lähetin ja autoihin lähetin/vastaanotin, joka tallentaa maksulliselle alueelle saapumisen hetken ja sieltä poistumisen. Autossa oleva lähetin (gps-tallenin/navigaattori) lähettää viranomaisen järjestelmään vain auton rekisterinumeron ja tiemaksuluokkakoodin minkä perusteella tiemaksu peritään auton omistajalta. Vaihtehtoisesti tienkäyttömaksu voidaan periä pelkästään rekisterinumeron perusteella jos tiemaksualueen rajalle asennetaan rekisterinumerot tunnistava kamera.

Nopeusvalvonta


Nykyisten navigaattoreiden kartta-aineisto sisältää valvontakamerojen sijainnit ja aika laajasti myös tiedot nopeusrajoituksista.
Nopeusvalvontaa varten autoon asennetaan navigaattori ja siihen tieverkoston nopeusrajoitukset sekä auton rekisterinumero.  Nopeusrajoituksen ylittyessä navigaattori lähettää paikkatiedon, nopeurajoituksen, mitatun nopeuden ja rekisterinumeron viranomaisen järjestelmään, joka lähettää kuljettajalle rikesakkomääräyksen. Navigaattori tallentaa tiedon tapahtuneesta.

Tienkäyttömaksun oikeutus on sitten toinen juttu. Autolijat maksava jo nyt paljon veroluonteisia maksuja. Ruuhkaisilla alueilla maksu ohjaisi autoiljoita enemmän kimppakyytien ja julkisen liikenteen palvelujen käyttöön, mutta onko julkisen liikenteen tarjoama palvelu vaihtoehto toimiva?

4 kommenttia:

 1. Miksi asia pitäisi tehdä vaikeasti ja kalliisti. Autoihin ei kannata laittaa mitään aktiivistia tekniikkaa (kuten GPS:iä), vaan ainoastaan passiivisia TAGeja, joita voidaan tunnistaa halutuissa pisteissä ohi ajettaessa.

  Ymmärtääkseni esim. Norjassa on käytössä tällainen systeemi. Kun ajelin vuokra-autolla siellä viime kesänä, sain tienkäyttömaksut jälkikäteen Visa-laskulla.

  VastaaPoista
 2. Pieni korjaus: Norjan systeemi on nimeltään AutoPASS (http://en.wikipedia.org/wiki/Autopass) ja se on aktiivinen laite. Se on kuitenkin edullinen ja juttelee vain tulllauspisteistä ohi ajettaessa. Siinä on kuitenkin omaa muistia, joten se voi raportoida myös esim. laittoman irroittamisen tuulilasista.

  Pelkkä RFID ei tähän ehkä riittäisi, koska väärinkäytöksiä varten tarvitaan salausta ja pientä älyä "molempiin päihin", jotta tulliasema voi ottaa valokuvan ja hälyttää väärinkäytöistä.

  Tokihan tähän samaan systeemiin saisi helposti ylinopeussakotusautomaatin, niin saataisiin kaksi kärpästä samalla älylätkällä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista. Norja on niin kaukainen maa, lähes tuntematon. :)

  Autoissa on jo passiivinen TAGi. Rekisterinumero, jonka tunnistavia kameroita on jo laajasti käytössä esim. ajoneuvovaaoissa.

  Aiheesta on uutisoitu aika laajasti ja samalla viitattu myös nopeusvalvontaan, jota ei kai missään ole toteutettu gps-tekniikalla.

  VastaaPoista
 4. Niin, miksi sitä kannattaisikaan tehdä GPS-tekniikalla, kun sen voi tehdä yksinkertaisemmin pitämällä äly staattisissa maa-asemissa, tunnistetaanpa ajoneuvo sitten kameralla rekkareista (ongelmana lumi, kura jne) tai aktiivi-/passiivitageista.

  VastaaPoista