perjantai 9. syyskuuta 2011

Miinakielto

Ottawan sopimus solmittiin jo vuonna 1997 mutta, Suomessa odotellaan vielä.
Miinamies
(Olin paikalla kun tuo kuva totettiin, mutta en muista montako miina kaveri kannatteli. Vahva mies.)


Sopimuksen pääsisältö:

Sopimuspuolet sitoutuvat siihen, etteivät ne missään oloissa 

  • käytä jalkaväkimiinoja; 
  • kehitä, tuota tai muutoin hanki, varastoi, pidä hallussa tai siirrä suoraan tai välillisesti kenenkään käyttöön jalkaväkimiinoja; 
  • auta, kannusta tai taivuta ketään millään tavoin ryhtymään toimintaan, joka on tämän yleissopimuksen mukaan kielletty sopimuspuolelta.
Sopimuspuolet sitoutuvat tuhoamaan 

  • kaikki jalkaväkimiinat tai varmistamaan niiden tuhoamisen tämän yleissopimuksen mää-räysten mukaisesti


Määritelmät

  • "Jalkaväkimiina" tarkoittaa miinaa, joka on suunniteltu räjähtämään henkilön läsnäolosta, läheisyydestä tai kosketuksesta ja joka tekee taistelukyvyttömäksi, haavoittaa tai tappaa yhden tai useampia henkilöitä. Miinoja, jotka on suunniteltu räjähtämään ajoneuvon mutta ei henkilön läsnäolosta, läheisyydestä tai kosketuksesta ja joissa on käsittelynestolaite, ei tämän laitteen vuoksi katsota jalkaväkimiinoiksi. 
  • "Miina" tarkoittaa ampumatarviketta, joka on suunniteltu sijoitettavaksi maan tai muun pintakerroksen alle, pinnalle tai lähelle ja räjähtämään henkilön tai ajoneuvon läsnäolosta, läheisyydestä tai kosketuksesta.
  • "Käsittelynestolaite" tarkoittaa laitetta, jonka tarkoituksena on suojata miinaa ja joka on osa miinaa tai yhdistetty tai liitetty miinaan tai sijoitettu sen alle ja joka aktivoituu, kun miinaa yritetään käsitellä tai sen toimintaa yritetään muutoin tahallisesti häiritä.
Sopimus kieltää siis jalkaväki- eli henkilömiinat, mutta sallitaanko yllä olevan kuvan miinamiehen kannattelemat miinat sopimuksen solmimisen jälkeenkin?  Telamiinoja, joissa on käsittelynestolaite, voitaisiin siten käyttää.

Sopimus- ja asetusteksti kokonaisuudessaan löytyvät Finlexin sivulta. Asetusteksti alkaa sivulta 40.

Henkilömiinat
Tiedosto:Mines 501556 fh000026.jpg
Jalkaväkimiinoja
Miinakiellon vastustajat vetoavat säästöihin, jotka muodostuvat kun Suomen miinoja ei tarvitse korvata kalliilla korvaavilla järjestelmillä ja samalla vakuutetaan, että ei suomalaiset miinat siviilejä tapa koska miinojen paikat merkitään muistiin. Miinoja sanotaan köyhän miehen puolustusaseeksi. Halpoja ovat, mutta niiden raivaus, muistiin merkittyjenkin, on kallista ja vaarallista.
Suomi on kai ainoa EU-maa, joka ei sopimusta ole vielä käytäntöön laittanut. Venäjä, USA ja Kiina ei vät sopimukseen ole suostumassa. Olisimme suurten seurassa.

Olen silti Ottawan sopimuksen kannalla enkä usko sen Suomen puolustusta vaarantavan ja uskottavuutta vähentävän. Suomen puolustusvoimat ovat joka tapauksessa muutoksen tiellä.

Miinattomana maailma olisi turvallisempi
Tiedosto:Ottawa Treaty members.svg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ottawan_miinakieltosopimusEi kommentteja:

Lähetä kommentti