keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Uhkaava ja lupaava kuntauudistus

Pienen kunnan pienen maaseututaajaman asukkaana olen automaattisesti hieman huolestunut kun puhutaan kuntaliitoksista tai -uudistuksista. Tämä maaseututaajama kun toimii ja palvelutkin pelaavat ainakin tyydyttävästi. Käytännössä nämä uudistukset ovat aina tarkoittaneen palvelujen ja päätösvallan kaikkoamista kauemmaksi. Kaukana kaikki on tehokkaampaa ja parempaa kuin keskuskeittiön ruoka.
Tällaiset Ryttylän (n. 1800 asukasta) malliset maaseututaajamat voivat näissä uudistuksissa näkyä päättäville tahoille vain kasvottomina lukuina ja kaavioina. Seuraukset voivat olla karuja. Säästöjen nimissä kirjaston aukioloaikoja lyhennetään minkä seurauksena kävijämäärät laskevat. Saadaan tilastodataa, jonka perusteella kirjasto voidaan kokonaan sulkea. Koululaiset voisivat kulkea sujuvasti bussilla suurempaan ja tehokkaampaan kouluun eikä kylän omaa koulua tarvitsekkaan laajentaa tai remontoida. Toisaalta kunta on jo itse lyhentänyt kirjaston aukioloaikoja. Mutta koulun laajentamiseen on monen vuoden jahkaamisen ja lykkäämisen jälkeen sitouduttu. Näin ainakin kunnanjohtaja paikallislehdessä vakuutti. Ellei sitten hallituksen säästöluuta torppaa tätäkin hanketta.

On kuitenkin palveluja, jotka kaipaavat parantamista. Vanhusten huolto ja muut terveyspalvelut. Kansa vanhenee ja hoitoa tarvitsevat lisääntyvät. Riittääkö pienen kunnan rahkeet näiden palvelujen ylläpitoon? Ei näytä suurempienkaan kuntien rahkeet kunnolla riittävän.
Hallitus touhuaa tarmokkaasti ja luvassa on jo vuoden lopulla kartta, joka kertoo miten kuntien hallinto järjestetään. Ilmoitusluoteinen asia siis. Veikkaan, että odotettavissa on aikamoinen rähinä ellei uudistuksesta edes neuvotella uudistuksen kohteena olevien tahojen kanssa. Ärtymystä on jo havaittavissa. Sanelu ei ole rakentavaa.  Tyyli, jolla muutokset toteutetaan, voi pilata koko uudistuksen vaikka jonkintasoinen kuntauudistus on hyvinkin tarpeellinen. Asukkaan kannalta on aika lailla yhdentekevää miten hallinto järjestetään kunhan se vain toimii hyvin ja huomioi myös paikalliset olosuhteet ja ihmiset sekä heidän tarpeensa.

Uudistus lupaa paljon, mutta kuulostaa uhkaavalta kun ministereiden kannanottoja kuulee. Ymmärrän paikallisten kuntapoliitikkojen huolen. Oma ja kannattajien asema on muuttumassa ja näyttää siltä, että muutokseen ei voi vaikuttaa mitenkään.

1 kommentti:

  1. Meidän kunta ei jäänyt odottamaan pakko liitoksia ja aloitti nopealla tahdilla neuvottelut Savonlinnan kanssa. Saas nähdä, että mitäköhän tästäkin tulee.

    VastaaPoista