lauantai 22. lokakuuta 2011

Kunnan kulut

Kuntalaisina ja kaupunkilaisina saamme tietoja kunnan talouden tilasta kunnan nettisivuilta, mediasta ja kuntapoliitikkojen ja -päättäjien puheenvuoroista, joissa lähinnä valitetaan, että huonosti meillä menee, mutta paremmin kuitenkin kuin sillä inhalla naapurikunnalla. Moni myös valittaa, että kunta verottaa liikaa ja käyttää verovaroja vääriin asioihin.
Entä jos kuntalainen haluaa tietää vähän tarkemmin mihin kunta verorahat ja niin monet palvelumaksut käyttää ja mitä kaikkea toimeiliaauutta ja yritystoimintaa kunta tukee ja millä summilla? Kuntalainen menee tietysti kunnan nettisivuille, kilauttaa tutulle valtuutetulle tai kysyy kunnan virkamiehiltä.

Mitä kunnan nettisivuilta löytyy vaihtelee hieman kunnittain, mutta yleensä sieltä löytyy kuluvan vuoden talousarvio ja edellisen vuoden toimintakertomus. Lisäksi löytyy valtuustojen pöytäkirjat, joiden kokousten liitteinä voi olla kunnan talousarvioin totetuma kuluvana kuukautena. Toimntakertomukset, talousarvioit ja pöytäkirjojen liitteet ovat yleensä pdf-tiedostoina joten satunnainen nettisurffailija saa tiedostot helposti auki.

Otetaan esimerkiksi kotikuntani Hausjärven talousarvio sekä entisen kotikaupunkini Oulun kaupungin talousarvio.  => Hausjärvi  90 sivua ja Oulu 303 sivua! Molemmat sisältävät myös taloussuunnitelman vuosille 2012-2013.

Varsin hyvin kirjoitettuja suuria kokonaisuuksia molemmat, mutta taloustiedot ovat melko yleisellä tasolla eikä niistä helposti löydä selkeää erittelyä kustannuksista. Kuka jaksaa lukea ja kuka jaksaa selata näitä järkäleitä vaikka tietoa niissä onkin? Eivät ne oikein houkuttelevia lukemistoja ole.
Entä pöytäkirjat? Siellähän käsitellään oikeita asioita silloin kun ne ovat ajankohtaisia. Kunnahallituksen pöytäkirjoissa on liitteenä talousarvion toteumat Hausjärvellä näin ja Oulussa näin. Laita hakusanaksi Talousarvio ja toimielimeksi kunnanhallitus tai kapunginhallitus. Talousarviot ovat kokousten liitteinä.
Tietoa näistäkin liitteistä löytyy, mutta ei juuri sitä oikeaa ja tarpeellista. Tieto on hajallaan eri taulukoissa. Eli mihin ne verorahat oikein kuluvat?

Miten kunnan tai kaupungin tulisi kertoa talousasioistaan kuntalaisille ja millä välineillä?

Väline on kunnan tai kaupungin nettisivu, jossa etusivulla on linkki "Taloustilanne", josta avautuu jotain muuta kuin pdf-järkäle. Jokaisella kunnalla on käytössään taloushalinnon ohjelmisto, johon kirjautuvat tai kirjataan budjetit sekä tulot ja menot sitä mukaa kun niitä muodostuu. Tämä tieto on julkista tietoa lukuun ottamatta yksityisiin henkilöihin liittyviä palkkoja ja sosiaalisin perustein tehtyjä tulonsiirtoja. Ohjelmisto pusertaa kuukausittain kunnan päättäjille raportin taloustilanteesta.
Nettisivuille tulisi tehdä vastaava talousraporttinäkymä, jossa näkyisivät budjetoitujen summien lisäksi, kuluvan kuukauden, edellisen vuoden vastaavan kuukauden sekä koko kuluneen vuoden toteutuneet summat eriteltyinä toimialoittain.  Lisäominaisuutena pitäisi olla mahdollisuus "porautua" näistä summista tarkempaan erittelyyn sekä kaavionäkymiin.
Tähän tarvittava data on kunnissa olemassa, mutta sovellusta, joka tiedot nettisivulle jalostaisi ei taida vielä olla.  Kunta voisi kuitenkin aloittaa laittamalla edes kuukausiraportin sivuilleen helposti löytyvään paikkaan. Kunnanhallituksen kokouksen pöytäkirjan liitteenä oleva pdf ei riitä eikä ole riittävän selkeä.

Kun kunnan taloustilanne on selkeästi esillä kunnan nettisivuilla ja tilanne päivittyy vähintään kuukausittain, saa kuntalainen jo nopeasti silmäilemällä käsityksen kunnan rahatilanteesta. Pienellä klikkailulla hän pääsisi myös tarkempien menoerien jäljille.







1 kommentti:

  1. Ilmoitin idean Apps4Finland-kisaan:

    http://www.apps4finland.fi/fi/kilpailutyot/idea-kunta-web-talousraportti

    VastaaPoista