lauantai 19. marraskuuta 2011

Koiruuksia koiralle

Tämä päivä oli koirallemme varsinainen elämysmatka. Halti , 1 v 4kk, ei pidä automatkailusta, mutta tyytyy osaansa ja murjottaa farmariauton peräkopissa noin tunnin ajomatkan eläinlääkriasema Mevettiin Helsinkiin. Eläinlääkäriaseman ympäristöstä oli hieman hankala löytää passelia parkkipaikkaa, mutta nurkan takaa kadun varrelta varttitunnin etsiskelyn jälkeen vapaa paikka kuitenkin lopulta löytyi. Puoleksi tunniksi.
Eläinlääkäriasemalla oli puolenkymmentä muutakin lapinkoiraa omistajineen sekä lisäksi kaksi kasvattajaa. Kaikki koirat olivat tulossa tutkittavaksi. Huomasin, että Halti on varsin suurikokoinen verrattuna muihin lapinkoiriin.
Pihalla koirille laitettiin silmätippoja, jotta silmätutkimus sujuisi. Tippojen laittamine hermostutti hieman koiria, mutta se ei estänyt tippojen laittamista. Paikalla olleet muut koirat saivat Halitin levottomaksi. Vinkuminen ja haukahtelu laantuivat vähitellen ja pian koirat pääsivät vuoronperään silmätutkimuksiin. Tutkimusta varten koira piti nostaa tutukimuspöydälle ja koiran päätä piti piettää paikallaan. Paikkallaan pitäminen onnistui yllättävän helposti vaikka koira ei vapaaehtoisesti moiseen tutkimukseen olisi suostunut. Haltin silmissä todettiin PPM, jonka sanottiin olevan hvyinkin yleinen lapinkoirilla.

Ohjelmassa oli vielä virallisen silmätarkastuksen jälkeen virallinen lonkka- ja kyynärnivelkuvaus sekä virallinen polvitarkastus. Todella virallista ja koiran kannalta aika kurjaa.
Lonkka- ja kyynärnivekuvausta ja polvitarkastta varten Haltille annettiin pistos rauhoittavaa ainetta. Noin minuutuin kuluttua pistoksesta Halti alkoi vaikuttaa hyvin väsyneeltä ja oli nukahtaimisillaan. Kannoin koiran röntgenhuoneen lattialle johon koira oksentamisen jälkeen suu vahdossa nukahti. Näky oli säälittävä ja varmistin aina välilä että elottomalta näyttävä koira hengitti.
Lääkityksessä
Röntgen-kuvien ottamisen ajaksi jouduin poistumaan tilasta heti kun Halti oli saatu nostettua tutkimuspöydälle.
    
Röntgen-laitteen ohjauspaneeli
Kuvauksen jälkeen kannoin velton koiraan odotustilan puolelle missä muutkin koirat lähinnä nukkuivat.
Lääkityt lapinkoirat operaation jälkeen heräämössä.

Herätyspiikki annettu ja silmät jo melkein auki.
Herätyspiikin jälkeen koira valpastui muutamassa minuutissa, mutta näytti silti hyvin väsyneeltä.
Potilaskertomuksen omistajan ohje: Silmissä PPM muuten OK Lonkat A Polvet OK Kyynärn 0.

Röntgenkuvat ja lausunnot menevät Kenneliitolle, joka tallentaa kuvat asiakirjat koiran rekisteritietoihin.
Koira on nyt kotona, mutta on hyvin väsynyt. Lähinnä nukkuu ja käy välillä juomassa vettä. Ihan kuin sillä olisi krapula? Rankka päivä joka tapauksessa.

Mitä hyötyä tästä on?
Näiden tutkimusten perusteella Halti kelpaa isäksi laumalle lapinkoiria. Lisäksi näillä tutkimuksilla löydetään ja tunnistetaan mahdolliset perinnölliset/rotukohtaiset sairaudet tai viat. Kyse on jalostustoiminnasta. (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma. Esim. silmäsairauksista ).
 Haltilla voi näin vuoden tai puolentoista kuluttua olla muutamia jälkeläisiä jos sopiva ( ja tutkittu) kaveri löytyy. Onhan se tavallaan aika jännää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti