Paperi on se vanha kunnon alusta, jolta olemme tottuneet luettavamme lukemaan. Posti kantaa kotiimme lähes päivittäin kasan paperia; värikäitä, mustavalkoisia ja virallisia. Luettaviksi kaikki tarkoitettu. Paperilta luettuna Hesarikin tuntuu oikealta kuten vaatimattomampi, päivittäin ilmestyvä Aamupostikin, aamukahvin ääressä selailtuna. Ilman aamulehteä ei aamu meinaa oikein lähteä käynnistyä. On tuntunut luonnolliselta ajatella, että näinhän on aina ollut ja näin on aina oleva. Lehti ja aamukahvi.
Lukeminen on kuitenkin juuri nyt muutoksen alla eikä kyse ole ihan pienestä muutoksesta. Netti vie ehkä pian kaikki kirjat ja lehdetkin ja jos ei ihan kaikkia niin ainakin merkittävä osa luettavasta siirtyy nettiin tai erilaisiin lukulaitteisiin sähköisiksi muuttuneina. Sen Hesarinkin voi lukea netistä tai iPadiin voi ladata oman HS sovelluksen, joka tuo lehden joka aamu klo 4:30 ruutuun luettavaksi. (paitsi silloin kun se jää tulematta!)
Tulevaisuudessa lukemiseen tarvitaan silmälasien lisäksi erillinen sähköllä toimiva laite tietokone, lukulaite (Kindle) tai taulutietokone (sormitietokone, tabletti, pädi, iPad yms.) Miten käy kirjastojen? Lisääntyykö lukeminen vai väheneekö se? Miten käy paperiteollisuuden? Entä kirjailijat, saavatko he riittävän korvauksen tuotteistaan vai onko odotettavaissa samanlainen hässäkkä ja hämminki kuin muusikoiden tekijänoikeuskysymysten kohdalla?
Vaikeita kysymyksiä, mutta itse huomaan jo siirtyväni koko ajan enemmän sähköisien kirjojen ja lehtien lukijaksi. Laskut ja monet muutkin viralliset asiakirjat tulevat jo Netpostin kautta sähköpostiin.
Mitä sitten meille lukijoille on tarjolla? Paljon ja yhä enemmän. Eikä e-kirjojen lukeminen vaadi nörtin taitoja tai edes olemusta. Jos osaa lukeaa kirjaa, osaa myös käynnistää e-kirjan lukulaitteen.
Lukulaitteita
Kaikilla laitteilla kirjojen luettavuus on hyvä ja verrattavissa tavalliseen kirjaan. Lisäetuna laittissa ja e-kirjoissa on käytettävissä sanakirja, jolla voi selvittää teksteissä olevien vieraiden sanojen merkityksiä. Selaus sujuu pyyhkäisemällä tai sormen painalluksella. Näytön kirkautta voi säätää valaistukseen sopivaksi. Kännykän pieneltä ruudulta en kirjoja lue, vaikka näkökyvyssänin ei vikaa olekkaan. Kännykkä on lyhyiden tekstien, kuten uutisten, lukemiseen sopiva laite, mutta kirja vaatii suuremman näytön.
Kindle
Amazonin oma lukulaite oli kai ensimmäinen markkinoille tullut, erityisesti kirjojen lukemiseen tehty laite.
Kindle on hinnaltaan varsin edullinen hinnan jäädessä selvästi alle kahden sadan euron.
Laitteella voi ladata lukemista Amazonin kirjakaupasta ja latau onnistuu joko 3G- tai WiFi-yhteyden kautta. Suomenkielinen sähköisten kirjojen valikoima on vielä hyvin vaatimaton.
iPad ja iPad2
Applen hittituote, jolla minäkin kirjoja luen. Lukemiseen voi käyttää laitteen omaa iBooks-sovellusta tai siihen voi ladata erillisisä sovelluksia. Esimerkiksi Kindle, Stanza sekä Luekirja ja Elisa Kirja. Ipad2 maksaa 500 - 800 euroa.
Samsung Galaxy Tab
Android -ympäristössä toimiva Galaxy Tab lieneen merkittävin iPadin kilpailija tablet-koneiden taistossa.
Tätä laitetta en ole päässyt kokeilemaan, mutta Galaxy Tabiin on saatavilla samoja e-kirjasovelluksia kuin iPadiinkin. Esimerkiksi Amazonin Kindle-sovellus. Galaxy Tabin hinta on kokoonpanosta riippuen 400 - 800 €.
Kirja
Se vanha kunnon kovakantinen kirja, jonka käyttöön olemme kaikki jo tottuneet. Paperin sidottu, perinteinen kirja on edelleen yleisin käsissämme kuluva luettava. Sen käyttöliittymä ei akkua kaipaa, mutta sähkövalo on monesti välttämätön lukukokemuksen mahdollistaja. Kirja ei myöskään rikkoudu pudotessaan lattialle.
E-kirjojen tarjontaa
Suomenkielistä, uudempaa kirjallisuutta on e-kirjoina vielä vain vähän, mutta tilanne parantunee nopeasti. Esimerksi Sofi Oksasen tuotannosta e-kirjana löytyy vain englanninkielinen Purge, Puhdistus.
Amazon
Netin suurin kirjakauppa, jonka e-kirjamyynti ohittanee lähiaikoina perinteisen kirjamyynnin.
E-kirjat luettavissa Kindlellä tai muihin laitteisiin asennetuilla omilla Kindle-sovelluksilla.
Luekirja
Luekirja tarjoaa laitteistosta riippumattoman mahdollisuuden e-kirjojen lukemiseen. Kirjoja voi lukea tietokoneella, kännykällä ja myös kaikilla tablet-laittieilla. Luettavista kirjoista maksetaan kuukausimaksua.
Kirjavalikoima sisältää pääosin suomalaisia kirjoja, mutta valikoima oli vielä kesäkuussa varsin vaatimaton
Elisa Kirja
Elisa Kirjan palvelua voi käyttää tietokoneella, kännykällä tai Samsungin ja Applen tablet-laitteilla.
Elisan valikoimissa E-kirjoja on 2193 kappaletta. (heinäkuu 2011).
Gutenberg projekti
Projekti sisältää pääasiassa vanhoja teoksia, jotka ovat luettavissa ilmaiseksi. Palvelu toimiin normaalisti nettiselaimessa, joten mitään erillisä sovelluksia ei lukulaitteelleen välttämättä tarvitse ladata. Kirjojen lukeminen onnistuu myös kännyköillä, joissa nettiselain toimii. Parahaiten kirjojen lukeminen onnistuu kuitenkin erillisellä sovelluksella, jonka voi ladata iPadille tai esim. Samsung Galaxy-tab laitteelle. Ilmaisia teoksia Gutenbergistä löytyy yli 30 000.
Applen Store
Apple myy storessaan musiikin ja sovellusten lisäksi myös kirjoja. Kauppa toimii iBooks-sovelluksen kautta, mutta vaikka kirjavalikoima vaikuttaa suurelta ei sieltä uutuuksia löydy. Ilmaista vanhaa kirjallisuutta löytyy silti runsaasti. Esim. Juhani Ahon Juha ja Minna Canthin Työmiehen vaimo.
Kirjastot
Kirjastot tarjonnevat ihan lähiaikoina mahdollisuutta e-kirjojen lainaamiseen.
Maailma muuttuu ja lukeminen siinä samalla. Entä luettavat?
torstai 21. heinäkuuta 2011
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Tunnisteet
netti
(67)
omakotitalo
(29)
Energia
(28)
ympäristön tila
(22)
Lappi
(20)
Ryttylä
(18)
Hausjärvi
(17)
ilmastonmuutos
(14)
ilmiöt
(13)
ruoka
(9)
Musiikki
(8)
matkapäiväkirja
(8)
sähköauto
(8)
liikenne
(7)
spotify
(7)
Kemijärvi
(6)
energiansäästö
(6)
kemiaa
(6)
European Environment Agency
(4)
Kirjallisuus
(4)
Koti
(4)
Pelkosenniemi
(4)
electric car
(4)
luontokuva
(4)
Kemijoki
(3)
Politiikka
(3)
WTC
(3)
lepakko
(3)
lomamatka
(3)
rakentaminen
(3)
talous
(3)
Florida
(2)
New York
(2)
Taide
(2)
Teatteri
(2)
diipadaapaa
(2)
kalastus
(2)
kirjasto
(2)
messut
(2)
nuorisoseura
(2)
portaat
(2)
sorakuoppa
(2)
tanssi
(2)
ympäristölupa
(2)
Andy McCoy
(1)
CSI
(1)
DNA-testi
(1)
Hakukoneet
(1)
Hausjärven hankkeet
(1)
Lentäminen
(1)
Nobel
(1)
Pyhätunturi
(1)
Riihimäki
(1)
Ringo
(1)
Selaimet
(1)
Skype
(1)
Sokli
(1)
Suomi
(1)
Sähkölinjat
(1)
Turhake
(1)
Turkhauta
(1)
YTV
(1)
automaatio
(1)
bing.
(1)
earth hour
(1)
flas player
(1)
golf
(1)
identiteettivarkaus
(1)
kanit
(1)
kauppa
(1)
koulu
(1)
kummi
(1)
lama
(1)
metsä
(1)
musiikkikauppa
(1)
pakkanen
(1)
patsas
(1)
poro
(1)
pönttökamera
(1)
saimaannorppa
(1)
savukoski
(1)
soraharju
(1)
talo
(1)
tanssikengät
(1)
tuulivoima
(1)
world vision
(1)
