lauantai 25. helmikuuta 2012

Pinnaa Pinterestissä

Pinterest on viimeaikoina noussut puheenaiheeksi blogissa jos toisessakin ja ompa Pinterest saanut myös tekijänoikeusjärjestöt hermostumaan niin, että meitä pinnaajia lähes uhkaillaan. Olen siis Pintersestissä itsekkin, vaika olen jo pyrkimässä vähentämään someiluani kovin monella uudella sivustolla. Samat kaverit ja tutut tuntuvat päivittelevän niissä kaikissa, joten miksi jakaantua monelle eri formaatilla toteutetulle somepalvelulle, jossa keskustellaan sekä jaetaan linkkejä, kuvia, musiikkia tai mainostetaan omaa blogia? Kaipa sen on vaan niin mielenkiintoista ja jännää kun on mukana nopeasti muuttuvassa some- ja nettiympäristössä, jossa uusia nettivitkuttimia, sovelluksia , laitteita, palveluja ja verkostoja putkahtelee ilmoille vähintäänkin viikoittain.

Mutta Pinterest

Pinterest vaikuttaa ensituntumalta pelkältä kuvakokoelmalta, jolta sen etusivu näyttääkin. Pinterestissa kuvat ovat kuitenkin käytännössä linkkejä sivustolle, jossa alkuperainen kuva ja siihen liittyvä artikkeli ovat. Kyse onkin oikeastaan eri aihekokonaisuuksiin liittyvien linkkien keräämisestä omiin laatikkoihinsa (=board). Jotta linkkin voisi liittää Pinterestiin, pitää linkatun sivuston sisältää ainakin yksi kunnon kuva. Esim. sivu www.kuntauudistus.fi ei Pinterestiin nykyisellään kelpaa, mutta jos sivustolla olisi sievä kuva hanketta johtavasta ministeristä, joku sivuston Pinterestiin pinnaisi.

Mitä sillä oikeasti tekee? Sehän on naisten juttu!

Vain naisille? Ei nyt sentään, vaikka enemmistö Pinterestin käyttäjistä taitaa naisia ollakkin ja Pinterestin kuvavirta tuo helposti mieleen naisten lehtien näkymiä.
Minä keräilen sinne itseäni kiinnostavia netistä tai Pinterestistä löytämiäni juttuja ja samalla seuraan muiden pinnaajien boardeja niitä tykäten (kuten facebookissa) tai repinnaten eli omaan boardiin liittäen. Myös omia valokuvia Pinterestiin voi muiden nähtäväksi kuviaan tai videoitaan tallentaa, mutta kuvien tallentamiseen löytyy netistä kymmeniä muita ja ehkä parempiakin palveluja. Omien boardien näkymistä muille ei ainakaan tässä vaiheessa voi rajata, mikä on selkeästi puute. Markkinoinnisssa Pinterest voi hyvinkin tuoda yrityksen sivuilla runsain määrin kävijöitä ja siitä aiheesta ovat jo monet blogiaan täyttäneet. Karl Filtness käyttää aktiivisesti Pinterestiä oman yrityksensä alaan liittyvän aineisto keräilyyn.  Karl kirjoitti blogissaan hyvän artikkelin Pinterestin käytöstä markkinoinnissa.

Oma Pinterest-sivuni näyttää nyt tältä. Virtuaalinen jääkaapin ovi ja korkkitaulu?
Miten Pinterestiin pääsee?
 Koska palveluun ei vielä voi kirjautua suoraan, pitää saada kutsu tai hankkia itselleen kutsu kilkaamaalla Pinterestin etusivun Request an Invite -painiketta.
.
 Entä tekijänoikeudet?
Pinterest tarjoaa jo sivustojen ylläpitäjille ratkaisua, joka estää sivun pinnaamisen Pinterestiin. Joku ei siis halua sivuilleen kävijöitä ja kuvilleen näkijöitä Pinterestin kautta? Tekijänoikeudet ovat siis uhattuna.
Jossain määrin ymmärrettävää jos olettaa, että Pinterestin käyttäjä käyttää kuvalinkkejään oman liiketoimintansa markkinointin, jolloin jonkin tasoinen korvaus alkuperäisen kuvan haltijalle olisi oikeutettua. Toisaalta taitelija, joka laittaa teoksiaan esille omilla nettisivuillaan, käyttää sivujaan oman tuotanonsa markkinointin pyrkien saamaan sivuilleen mahdollisimman paljon kävijöitä. Kun pinnaan valokuvaajan sivun Pinterestiin, pinnaukseni näkevät kaikki seuraajani ja kaikki satunnaisia tai valokuvausaiheisia pinnauksia seuraavat Pinterestin käytäjät. Jos pinnattu kuva ja sen kuvausteksti ovat mielenkiintoa herättäviä, moni klikkaa kuvaa ja tutustuu valokuvaajan alkuperäiseen sivustoon ja ehkä repinnaakin vielä sivuston. Pinnaukseni siis tuottaa kävijöitä valokuvaajan sivustolle. Eikö se ole hyvä asia?

Jatkossa
 Pinterest on nettipalvelu muiden joukossa ja hypen tasoituttua näemme jaksaako palvelu kiinnostaa vai jääkö hetken kokeiluksi kuten moni muukin nettipalvelu. Suurten joukkoon on vaikea päästä. Minulle Pinterestin käyttö ei ole vakiintunut enkä ole löytänyt sille selkeää käyttötapaa. Sisustusideoita sieltä ainakin löytyy. Esimerkkinä erilaiset ullakkoratkaisut


2 kommenttia:

  1. Hyvä yhteenveto. En minäkään ole keksinyt Pinterestille oikein hyötykäyttöä. Toivoisin myös, että osan boardeista voisi jättää yksityiseksi. Esim. kun olen haeskellut seuraavalle kampaajakäynnille hiusmalleja niin onko sen koko muun somesuomen asia? Mutta ihan mukavalta palvelultahan se kokonaisuutena vaikuttaa.

    VastaaPoista
  2. Olen mukaana puhtaasti muiden vetämänä. Oma tahtoa tai tavoitetta ei ole ollenkan. Helge

    VastaaPoista