lauantai 10. maaliskuuta 2012

iPad käyttökokemuksia - hyvät ja huonot puolet

Hankin iPad2:n vajaa vuosi sitten ja käyttökokemusta eri tilanteissa alkaa olla jo reilu määrä.
Kirjoitin silloin käyttökokemuksistani parin viikon käytön jälkeen ja kirjoitus on edelleen ehkä suosituin kaikista teksteistäni.

Olen alkuvaiheen jälkeen ladannut iPadiin liudan sovelluksia sekä tuhansia valokuvia ja videoitakin. IOS5- päivitys paransi käytettävyytttä, mutta teki iPadista myös epävakaan. Ohjelmat kaatuilevat varoittamatta ainakin muutaman kerran viikossa.

Olen hankkinut padiin myös lisävarusteita: Camera connection kitt, AV-adapteri ja näppäimistö.
Valokuvien siirtäminen kamerasta padiin sujuu näppärästä. Kuvat siirtyvät myös Nokian N8:sta vaikka varoituksia ylimääräisestä virrankulutuksesta pomppii ruudulle vähän väliä. Nokia ottaa padista virtaa! Löytääköhän Nokia yhtiönä konstia riipiä virtaa Applelta?

Sitten asiaan, eli jatketaan iPadin hyvien ja huonojen puolien läpikäynnillä

1. Kätevyys

Hyvää

Onhan tämä kätevä. Kulkee kevyesti mukana ja käynnistyy noin sekunnissa. Kosketusnäyttö tottelee mukavasti kaikkien sovellusten käytössä. PDF- ja Office-dokumentit avautuvat helposti ja niiden lukeminen ja selaaminen sujuu vaikeuksitta.
Sovellusten lisääminen, päivitys ja poistamien on vaivatonta ja useimmiten myös nopeaa.
Yhteydet pelaa niin 3G:n kuin Wlanin kauttakin.

Huonoa

Kosketusnäytöllä kirjoittaminen on harjoittelunkin jälkeen varsin hidasta ja kirjoitusvirheitä tulee paljon. Syynä tähän on kosketusnäppiksen tunnottomuus. Tämän vuoksi ostin padiin erillisen näppiksen, joka bluetooth-yhteyden kautta mahdollistaa kirjoittamisen kuten oikealla tietokoneella. Huomattaavasti nopeammin ja virheettömämmin. Kirjoitan tätäkin näppistä käyttäen. Lyhyitten tekstien kirjoittaminen esim. Facebookkiin tai Twitteriin hoituu kosketusnäyttöä taputtelemalla.

2. Sovellukset

Hyvää

Mainosten mukaan kaikkeen löytyy passeli sovellus. Mainos pitää melkein paikkansa. Kirjoittamiseen, taulukkolaskentaan, esitysten tekemiseen, piirtämiseen, musiikin kuuntelemsiseen, valokuvien käsittelyyn ja erilaisten somepalvelujen käyttöön löytyy kaikkiin omat sovelluksensa. myös pankkipalvelut, sähköiset lehdet ja e-kirjat on saatavilla omilla sovelluksillaan. Pelejä löytyy varmasti riittävästi. ( itse en pelaa edes äkälintuja)
Nettiselaimiakin löytyy Safarain lisäksi liuta muita. Esim. Atomic ja Opera toimivat.
Evernote on mainio muistiinpanosovellus, jollla esim kokousmuistiinpanojen tekeminen suujuu kätevästi.

Huonoa

Office -sovellukset eli Pages, Keynote, Numbers ja OfficePlus toimivat kyllä hyvinä dokumettien lukuohjelmina, mutta varsinaiseen teksti- tai taulukkodokumenttien tekemiseen ei niistä ole. Ostoslistaa kuvaava taulukko syntyy helposti mutta laajempien laskenttaulukkojen tekemiseen pitää käyttää oikeaa tietokonetta ja oikeita taulukkolaskentaohjelmia.
Some-sovellukset ovat järjestään vajaita verrattuna somepalvelun nettiversion ominaisuuksiin. Tämä pätee ainakin Facebookkin, Twitterin ja Google+:n osalta.
Youtube-sovellus on kätevä, mutta läheskään kaikki netissä olevat YouTube-videot eivät padin selaimella ala toimimaan,
Ylen Areenalle löytyy sovellu mutta varsinaine YLE-areena kaikkine sisältöineen ei padilla toimi. Tämä johtuu siitä, että Applen laitteet eivät flashiä suostu ymmärtämään.

3. Blogin ylläpito iPadilla


Hyvää

Blogiteksti kirjoittaminen iPadilla sujuu mukavasti kunha käytössä on näppäimistö.


Huonoa


Kuvien tai vidoiden lisääminen blogiteksin yhteyteen ei ole mahdollista. :(


Miksi käytän iPadia?

Käytän padia joka päivä kotona ja myös töissä. Sähköpostit, kalenterit ja muistiinpanot onnistuvat hyvin ja siinä iPad kätevyydessää päihittää läppärit mennen tullen.
Erillisellä näppiksellä onnistuu myös pidempien tekstien kirjoittamisen. Citrix-yhteysohjelma mahdollistaa myös muiden sovellusten käytön verkkoyhteyden välityksellä.
Some-elälmöinti sujuu helposti kunhan ei tuskastu puuttuviin ominaisuuksiin. Valokuvat lähtevät Facebookkiin, Twitteriin tai Googel+:aan omilla sovelluksillaan tai erillisestä kuvasovelluksesta. Laite kulkee kevyesti mukana ja sitä voi käyttää myös sohvalta. Puutteineenkin mainoi laite, josta en ole luopumassa. Juuri ilmestyneessä iPad3:ssa ei ole sellaisia lisäominaisuuksia, jotka houkuttelisivat iPad2:n vaihtamiseen uudempaan versioon.2 kommenttia:

  1. Itsellä myös käytössä kakkosipadi, kaverilla taas kolmosversio ja voih! jos pussissa olisi ylimääräistä niin kolmosen kävisin hakemassa. Se retina näyttö oli aikas nam ja kun tykkään valokuvailla, niin olisihan se kiva joskus ottaa padillaki kuvia.

    Itsellä tällä hetkellä top 3 listalla käytössä olevista sovelluksista on booxtv, safari selain ja viestit. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Anu :)

    Minäkin iPad3:sta pääsin hiplaisemaan ja hyvältä näytti.

    VastaaPoista