perjantai 4. toukokuuta 2012

Entisten nuorten Kemijärvi

Nostalgia ja vanhojen muistelu valtaa silloin tällöin keski-ikäisen mielen pohtimaan mennyttä aikaa ja erityisesti nuoruutta ja lapsuutta. Maailma ja yhteiskunta oli silloin ihan jotain muuta kuin nykyinen teknolgian täyteinen elämämme. Olimme itsekkin silloin jotain muuta, nuoria ja vielä nuorempia, kuin kännykkää ja tablettia jatkuvasti hipelöiviä EU-kansalaisia.
Televisiossa on jo parin vuoden ajan useaan kertaan  kerrattu, mitä oli Rock silloin kun se oli aitoa ja uutta. Radioissa soi entisten nuorten sävellahja, joka ennen oli meidän Nuorten sävellahja. Eihän enään osata tehdä hyvää musiikkia! Suzi Quotro, Slade ja Bruce Sprinsteen sentään keikkailevat kesällä Suomessa ja meinaan käydä heitä kaikkia kuulemassa.

Perustin sitten Facebookkiin sivun Entisten nuorten Kemijärvi. Siis sivun. Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi ollut Facebook-ryhmän perustaminen. Katsoin kuitenkin, että sivu olisi puutteineenkin ryhmää parempi vaihtoehto koska sivun aikajanasta voi muodostua hyvä kuvaketju Kemijärven historiaan kun kukin kuva olisi oikealla kohdallaan sivun aikajanalla ja historiassa.
Sivu on nyt parin viikona aikana kerännyt jo 115 tykkääjää ja pienemmän joukon aktiivisia facebook-kansalaisia, jotka ovat sivulle jo isohkon määrä kuvia ja keskustelua tuottaneet. Vanhoja tuttuja, mutta myös uusiakin tuttavuukisa on sivun kautta löytynyt.

Sivun tunnuskuvaksi valitsin kuvan Kemijärven lukion vuoden 1981 ylioppilaista, jotka kokoontuivan viime vuonna Kemijärvellä. Sivun profiilikuvaksi lisäsin Kemijärven nettisivuilta logon. Sivulla syntyi kuitenkin idea Kemijärven vaakunan käytöstä profiilikuvana. Vaakunaa ei tekijänoikeudet koske, mutta sen käyttö on kuitenkin lailla säädeltyä. Pyysinkin vaakunan käyttämiselle lupaa Kemijärven kaupungin johtajalta, joka kaikkien muiden tehtäviensä ohella pohtii vaakunan käyttämisiä.  Lupaa ei kuitenkaan tullut ja keskustelu profiilikuvasta jatkuu.

Vappuna vaakuna oli kuitenkin sivun profiilikuvana
              Vappuvaakuna


Profiilikuvan tai oikeastaan logon voisi tehdä myös itse tai sitten pitää vaakuna profiilikuvana kielloista huolimatta. Jälkimmäinen vaihtoehto ei kuitenkaan tule kysymykseen koska sivun ylläpitäjänä vastaa siitä, että toiminta pysyy laillisena. Luokkakuvien käytölle on jo kysytty ja saatu lupa ainakin yhdeltä kuvaamolta.

Sivu kaipaa kuitenkin koko ajan lisää aktiivia käyttäjiä. Ongelma on tässä sivun kohderyhmässä. josta merkittävä osa karttaa Facebookkia vaikka olisi aktiivinen osallistuja esim. Suomi24-palvelussa. Mediassa on säännöllisesti Facebook-kauhutarinoita Facebookin ongelmista. Mielestäni Facebookin ongelmat ovat pieniä jos itse käyttää palvelua harkiten mitä sinne itsestään kertoo ja ketä kaverikseen hyävksyy.

Toivotan sivulle Entisten nuorten Kemijärvi tervetulleiksi kaikki nykyiset ja entiset ikinuoret kemijärveläiset. Jos sinulla on vanhoja kuvia Kemijärvestä voit tulla sivulle jakamaan ne meidän kanssamme kunhan sinulla on lupa kuvien käyttämiseen. Sivulla näet myös muiden sinne tallentamia kuvia ja voit löyttää niistä vanhoja tuttuja, lapsuuden ystäviä tai vanhoja maisemia Kemijärven alueelta.

Kesällä 6.-7.7.2012 järjestetään Kemijärvellä Taivaan tulet -Iskelmäfestivaali. Perustin tästä Facebookkin tapahtuman ja ehkäpä siitä muodostuukin meille Kemijärven entisille nuorille kohtauspaikka. Tavataanko siellä?Facebook-sivujen ongelmia

Facebook-sivuja ovat jo jonkin aikaa käyttäneet yritykset, jotka haluavat näkyä ja olla aktiivisia siellä missä asiakkaatkin ovat. Siksi ihmettelenkin, että sivun puutteista ja ongelmista ei juuri keskustelua ole herännyt. Tässä lyhyt lista ongelmista.
  • Sivun rakenne on huono. 
Onko se jonkun mielestä hyvä ja tyylikkään näköinen??
  • Sivun muokattavuus vielä huonompi
Muokkaus on lähinnä valmiiden vaihtoehtojen ruksailua.
  • Sivun rajoitukset ärsyttävät vaikka jossain määrin perusteltuja ovatkin.
 Esim. kuvakansioita ei voi tehdä niin, että sivun tykkääjät voisivat niihin kuviaan tallentaa. Tykkääjä voi toki lisätä kuvia aikajanalle, mutta ei voi määrittää kuvan päivämäärää. Olisi kätevää, jos ylläpitäjä vois antaa tykkääjilleen oikeuksia kuvien tallentamiseen kansioihin kun on ensin tykkäjään hyvätapaiseksi todennut. Toinen vaihtoehto on määritelleä suurin osa porukasta puoliväkisin ylläpitäjäksi. Vapaaehtoisia ei kun ei jonossa ole.
  • Sivun linkki ei tule näkyviin tykkääjän omalla Facebook-seinällä kuten ryhmät.
Sivun voi kyllä sisällyttää listaan, jolloin se näkyy kaverilistauksessa. Listaksessa näkyy tieto vain sivun ylläpitäjän päivityksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti