keskiviikko 22. elokuuta 2012

Lepakon pöntön rakentaminen

Lepakoita Suomessa riittää, vaikka kovin harvoin niitä sattumaltakaan näkee koska lepakot lentelevät äänettömästi illan hämärissä ja talveksi asettuvat paikkaan, jossa jäätymättä tarkenevat horrostaa. Osa muuttaa lämpimämmille seuduille Suomen talven ajaksi. Asun harjulla sijaitsevassa omakotitalossa, joka rakennettiin 2005-2006. Rakentamisen aikana lepakoita suorastaan vilisi  iltahämärissä työmaan laidoilla, mutta emme niitä silloin heti lepakoiksi tunnistaneet, vaan ihmetteltiin mitä lintuja tässä nyt lentelee ja keskityttiin siihen rakentamiseen. Nyt lepakoita ei enään talon lähellä vilise kuin yksi tai korkeintaan muutaman nahkasiiven verran.
Päätimpä sitten rakentaa lepakoille pöntön ja ohjeen hain tietysti netistä ja löytyi hyvä piirustus, jonka mittojen mukaan suurin piirtein pöntön tein. Malleja on muitakin.

Varastosta löytyi pätkä höyläämätöntä lautaa, pala vaneria ja muutama ruuvi. Työkäluja tarvittiin kuvan mukainen valikoima plus porakone. Pöntön kiinnittämiseen käytin rautalankaa.
Pistosaha, puukko, suorakulma, mitta, viivotin, kynä, lauta (14,5 cm) ja vanerilevy.
 Piirsin pöntön osat vanerille ja sahasin ne pistosahalla irti. Pöntön takaseinäksi katkaisin pätkän lautaa.
Pöntön osat vanerilevyssä.
Käytin lautaa ohjurina.

Terävän kulman kohdalle porasin reiän, jossa pistosahanterä mahtui kääntymään.
Pöntön sisäpuolelle naputtelin lautaan ja vaneriin nitojan niittejä, jotta lepakoiden olisi helpompi löytää otteelleen pitävä paikka pönttöönsä ryömiessään ja siellä roikkuessaan. Näyttää mikrokokoiselta kiipeilyseinältä. :)
Lepakon kiipeilyseinä. Aukko on 2 cm.
Osien yhteensopivuuden testaus ennen kiinnitystä.
Kiinnitin vaneriosat toisiinsa pienillä ruuveilla ja takaseinän laudan vaneriin isommilla ruuveilla.

Valmis pönttö. Lisäsin vielä pöntön yläosaan molemmille sivuille ruuvit kiinnitystä varten.
Pönttö on kovin vaalea, mutta patinoitunee parissa vuodessa harmaan sävyiseksi. Voisi sen tietystä maalata vaikka mustaksi, mutta onko se tarpeen? Onko värillä väliä? Lemuava maali voi karkoittaa nahkasiivet toisaalle. Vaneri ei haise millekkään ja on ollut ulkovarastossa vuodesta 2006.

Kiinitin pöntön männynyn kylkeen reilun kaden meterin korkeuteen.

Pönttö puussa. Pitäiskö olla korkeammalla vai olisko seinä parempi sijotuspaikka?
Hakkaakohan palokärki pöntön hajalle?
Asukkaita pönttöön voi odotella ensi tai seuraavana kesänä. Talvipesäksi pöntöstä ei ole. Pönttökameraa en pönttöön laittanut.
Hyvä artikkeli lepakoista Helsingin Uutisissa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti