sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Koeajossa Mercedes Benz uusi A-malli

Auton vaihtaminen alkaa vähitellen olla ajankohtaista, mutta ei toki välttämätöntä. Vanhalla Toyotalla on vielä monta tuhatta hyvää kilometriä edessä.
Sain elokuussa kotiini mainoksen, jossa kerrottiin Helsingissä syyskuussa pidettavästä Mersun tilaisuudesta, jossa esitellään johtotähden uudet mallit. Usein mainittu Mersun A-malli toi mieleen sen kummallisen näköisen auton, jonka keulassa oli kuitenkin jostain syystä tähti. Mainoksesta huomasin, että malli uudistuu ja mainoskuvan mukaan uusi A näyttikin jo aika tyylikkäältä nelipyöräiseltä. Sehän on nähtävä!

Varasin aikaa koeajoon, mutta ajamaan en päässytkään heti enkä viidestoista päivä, vaan vasta kolmen viikon kuluttua kun ensimmäiset A-mallit tulisivat autoliikkeeseen. Jaksoin kyllä odottaa kun autokuume ei ahdistanut enkä usko, että ahdistaa tulevaisuudessakaan.

Tämä ei ole mikään tekniikanmaailmatestaa- juttu, vaan lyhyt yhteenveto kahdesta koeajokerrasta.

Koeajoon osallistui kaksi kuljettajaa.

Malli

 A 180 BE, 90 kW / 122 hv

Ensivaikutelma

Ulkomuoto ja tämän yksilön väri mielyttävät silmää. Auto ei näytä isolta eikä sitä olekkaan. 

MB A 180, merensininen
Sisäpuolelta auto ei yllätä. Tyylikäs sisustus, hyvin muotoillut penkit ja kaikki tarvittava hyvin saatavilla. Paitsi vakionopeussäädin ja käsijarru. Niistä myöhemmin lisää. A-malli muistuttaa mitoiltaan ja muodoltaan BMW:n ja muidenkin valmistajien vastaavia malleja.
Tukeva ja mukavan jämäkän oloinen istuin.

Näkymä ohjaamoon.
Näkymä taakse.
 Takapenkille istuessani huomasin, että on syytä kumartua ennen kuin tälläytyy sisäpuolelle. Pääni kolahti, ei toki kipeästi, oviaukon yläreunaan. Oma oli syy koska en ole tottunut istumaan takapenkillä muissakaan autoissa. Takapenkille sopii mukavasti istumaa kaksi ja heidän lisäkseen epämukavasti yksi. Yli 180 cm pitkät voivat kokea tilan ahtaaksi. Minä mahduin hyvin.

Tavaratila

Koska kyseessä ei ole mikään tila-auto, ei tarvaratilakaan ole tarkoitettu muuttokuormien kuljetukseen. Tilaan sopii kuitenkin hyvin ostoskassit ja matkatavarat. Lastenvaunut eivät kyytiin mahdu, mikä rajaa auton käyttöä lapsiperheissä. Takapenkkien selkänojat voi tosin kaataa ja näin laajentaa tavarankuljetukapasiteetin ainakin tuplaksi ja samalla pienentää matkustajakapasiteetin yhteen henkilöön.
Tavaratila.
Tavaratilan molemmin puolin on pienet lokerot. Lokeroissa menee piuhoja.
Vararengasta ei ole. Paikkausvälineet löytyvät.

Ratin takana

Hyvä ajoasento löytyy helposti penkkiä ja rattia säätelemällä. Käsijarru on sähkötoiminen ja sen katkaisija on sijoitettu ratin vasemalle eli väärälle puolelle. Makuasia tosin. Itse sain ajokortin 1981 ja siitä tähän päivään saakka käsijarru on ollut säädettävissä oikean käden rivakalla nykäisyllä ylöspäin eikä vasemman kädeän hapuilulla jonnekkin kojelaudan alaosan hämäriin paikkoihin.
Ratin takaa on hyvät näkymät ulos niin eteen kuin peilien kautta myös taakse. Ratin oikea puoli on viiksetön ja valojen, tuulilasinpyyhkijöiden, tuulilasin pesurin ja vakinopeusäätimen toiminnot on sovitettu kahteen viikseen. Onkohan jo vähän liian tiivistä?


Mittaristo on selkeä ja pyöreä.
Ajamaan

Auto käynnistyy avaimesta vääntämällä ja moottorin ääni kuuluu vain hiljaisesti sisälle. Liikkeelle lähtiessä hapuilin oikella kädellä käsijarrua ennen kuin muistin. Hapuilin vasemalla kädellä kunnes mittariston punainen P-valo sammui. Kai tähänkin tottuis?

Vaihteita on kuusi ja auto kehottelee pienellä ylöspäin osoittavalla nuolisymbolilla vaihtaamaan isomalle vaihteelle mielestäni vähän liiankin aikaisin. Syynä taitaa olla päällä oleva ekoasetus. Sen voi otta pois käytöstä, mutta siitä seuraa ilmeisesti polttoaineen kulutuksen nousua.
Vaihtaminen sujuu helposti ja napakasti ainakin Volvoon verrattuna.
Auto kiihtyy, mutta ei erityisen nopeasti ja kaasupoljinta saa painaa aika syvälle ennen kuin alkaa tapahtua. Kuutos- ja viitosvaihteella en lähtis ohittamaan.

Lisävarusteita

Peruutustutka hälyttää noin puolen metrin etäisyydellä ja keulassa olevat tutkat varoittelevat jos ajan liian lähelle edellä ajavaa. Pysäköinnin avustaja pysäköi auton taskuun ja ajaa sen sieltä poiskin. Taskuparkkeerausta en kokeillut.

Moottoritiellä ajettaessa olen tottunut käyttämään vakinopeussäädintä ja päätin tässä koeajotilanteessa sitäkin kokeilla. Säädin on viiksessä ratin oikealla puolella kätevästi saatavilla, mutta täysin näkymättömissä eikä sitä ajon aikana kurkistelemallakaan saanut näköpiiriinsä. Auton myyjä kyllä minulle kertoi kuinka säädin toimii, mutta eipä se näköjään mieleen tallentunut. Kurvasin Linnatuuleen tauolle ja tutkailin parkkipaikalla,  miten säädin voisi toimia. Säätimen logiikka selvisi sen verran, että päätin kokeilla sitä käytännössäkin. Toimii.

Autossa on xenonvalot, mutta pimeäajo jäi tekemättä ja valoautomatiikka muutenkin tutkimatta.

Sadetunnistin huolehtii pyyhkijöillä, että tuulilasista näkee säässä kuin säässä ulos.


Mitä maksaa

Näillä lisävarusteilla hintaa tulee reilu 30 k€.
 Tähdet

 ****  (= 4/5)

Lopuksi

Koeajettavassa autossa oli mukana pieni matkustajakin :)


 Lisätietoja A-mallista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti