Bitcoinin arvo on noussut nopeasti muutamasta dollarista lähes sataan dollariin. Hypetys bitcoinin ympärillä kiihtyy ja siihen on ladattu suuria odotuksia.
![]() |
Bitcoin kurssi maaliskuun lopussa. |
Mikä Bitcoin?
Bitcoin on uudehko nettivaluutta, joka on riippumaton valtioista, pankeista ja melkein mistä vaan. Sen liikkeellaskua tai sillä maksamisia ei valtiot tai hallitukset säätele, mutta ei bitcoin laitonkaan ole. Krypto- ja vertaisvaluutaksi sitä myös nimitetään. Kyse on avoimen koodin valuutasta.
Bitcoinin käyttö netissä lisääntyy koko ajan, mutta lähikauppa ei sitä vielä maksuvälineeksi kelpuuta.
Wikipediasta löytyy varsin kattava kuvaus bitcoinista.
Alla olevasta videosta selviää miten bitcoin toimii.
Suomen kielinen sivusto Bittiraha.fi sisältää kattavan tietopaketin bitcoinista sekä niiden hankinasta ja käytöstä. Sivustolla on myös aktiivinen keskustelufoorumi, jossaa voi pohtia vaikka bitcoinien louhintaa eli rahan tekemistä.
"Bitcoinit luodaan käyttäjien tietokoneiden laskentatehon avulla, jota käytetään Bitcoin-verkon turvaamiseen, ja siitä käyttäjät saavat vastineeksi bitcoineja. Tätä kutsutaan louhimiseksi.
Bitcoineja luodaan ennaltamäärätyn kaavan mukaisesti. 50 uutta bitcoinia syntyy 10:n minuutin välein. Neljän vuoden välein uusien bitcoinien määrä puolittuu automaattisesti ja siten ennen pitkää saavutaan bitcoinien maksimimäärä, joka on 21 miljoonaa."
Tulevaisuus
Näitä bitcoinia käsitteleviä tekstejä ja julkaisuja lukiessanin päätin minäkin ryhtyä toimeen.
Perustin siis bitcoineille nettiin lompakon ja tallensin (=ostin) sinne hieman bitcoineja. Sain lompakkooni myös 0,01 BTC:n lahjoituksen. Lompakon suojaus on hyvä ja siihen kirjautuminen vaatii tunnuksen, salasanan sekä kännykkään tulevan kertakäyttöisen varmistuskoodin syöttämistä lomakkeelle.
Käytännössä voin nyt käydä kauppaa käyttäen bitcoineja maksuvälineenä, mutta kaupanteko rajoittuu vielä vain bitcoin-lompaikoiden välisiin myynteihin ja ostoihin sekä joidenkin nettikaupuojen käyttöön. Jos laittaisin vaikka vanhan autoni myyntiin (Huutonettiin) ja hyväksyisin maksun vain bitcoineina, kauppa kävisi todennäköisesti huonommin kuin euroilla. Eli bitcoineja ei oikein kannata käyttää. Tilanne voi muuttua ja muuttuukin, mutta kuinka yleinen maksuväline bitcoinista tulee?
Sivun ylälaidan kuvan käyrä on hieman huolestuttava ja tuo mieleen kuplia. Onko bitcoinnin arvossa ilmaa? Arvo perustuu kysynytään ja se voi romahtaa jos luottamus valuuttaan horjuu. Nyt mukana on vielä intoa ja uskoa, mutta arki voi vielä muuttaa suunnan. Toivon silti, että bitcoin tai jotkut muut kryptovaluutat tulevat vaihtoehtoisena maksuvälineenä yleistymään ja samalla riippuvaisuutemme virallisiin valuuttoihin vähenee. Kännykällä bitcoinaaminein ei vieä ihan sujuvasti käy, joten esim. kirpputorikaupassakaan ei vielä kryptovaluutta käy, vaikka se toimiessaan olisikin euroja kätevämpi. Ennustan, että Suomessakin muodostuu paikallisia kryptovaluuttojen käyttäjäryhmiä.
Voit halutessasi tukea tämän blogin ylläpitoa bitcoineilla.
1CoLfPR9VoZNo4gVUDF2YgdtAe3wFyUyK8
![]() |
1CoLfPR9VoZNo4gVUDF2YgdtAe3wFyUyK8 |
Linkkejä Bitcoin-aiheisiin uutisiin ja artikkeleihin
Suosituksia aloittelijoille
Keskustelufoorumit
Bitcoinista journalisteille
Miten kryptaus toimii?
Bitkoinit ryöstettiin
Euron kriisi
Libertaarien painajainen
Miten virtuaalirahasta tuli miljoonamarkkinat?
Rahanpesusta
Bitcoin revolution
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti