lauantai 4. tammikuuta 2014

Lihaa syövä heteromies otti vastaan vegaanihaasteen

Somessa samoillessani tuli joulukuussa vastaan päivityksiä tipattomasta, mutta myös lihattomasta tammikuusta, vaikka monilla lihaton oli jo marraskuu. Tipaton tammikuu on jo vanha tuttu, mutta muistan muinaisilta opiskeluajoilta 80-luvulta,että silloin tipaton olikin helmikuu eli se lyhin kuukausi. Joskus oltiin näissäkin tarkkoja.
Päätin nyt ottaa osaa tipattomaan tammikuuhun, mutta sitten facebookissa näkyi päivitys, jossa mainittiin Vegaanihaaste. Katsoin mitä linkin takaa löytyi ja löytyihän sieltä. Haaste leikkiä vegaania koko tammikuun ajan. Tuli mieleen ne käsittämättömät lakto-ovo- ja mitä niitä onkaan vegaanit ja vegetaristit. Hankalia sanoja, jotka eivät houkuettele lukemaan tarkemmin. Jotain hurahtaneita yhden asian ihimisiä kuitenkin.

Jostain syystä minä, yli 50-vuotias, lihaa päivitäin syövä mies, päätin kuitenkin ottaa haasteen vastaan. Sittenhän selviää mitä vegaaninen ruokavalio käytännössä tarkoittaa ja miltä se tuntuu. Aleneenko paino ja kolesteroli, muuttuuko verenpaine? Mistä kaikesta joudun luopumaan? Leimaudunko jotenkin? Tarttuuko se?

Liityin Facebookissa asianomaiseen ryhmään ja julistin päätökseni eri somekanavilla. Ryhmä on tietysti suljettu ja ryhmään pääsee vain hyväksynnän kautta. Ymmärrettävää. Ryhmässä on hyvää keskustelua aiheesta ja siellä saa myös hyviä vastauksia käytännön ongelmiin ja ohjeita sopivien tuotteiden löytämiseen ja syötäväksi valmistamiseen.
Syötävän valmistamien on helppoa: Kopsasin tämän Facebookista.

1. kuivat aineet sekaisin

2. kosteat aineet sekaisin
3. kuivat ja kosteat aineet sekaisin
4. kaada vuokaan/muffinivuokiin/pellille/suuhusi
5. paista, jos taikinaa on vielä jäljellä

Samaan aikaan Twitterissä: @kayraranta olen minä ja ala muutama vastaus twiittiini.


Uskaltaakohan tätä jatkaa??

Facebookin puolella ei kummenpia kommentteja ole vielä tullutkaan. Jaan sinne ainakin muutaman vegeateriani tietoja.

Haasteen nettisivuilla on hyvä reseptipankki, josta löytyy niin jälki- kuin pääruokiakin eikä kaikki ole ituja ja soijaa eli voi lihansyöjäkin hakea sieltä vaihtelua ruokavalioonsa.

Kuinka vege ruokavalioni sitten on?

En syö lihaa ollenkaan, mutta sillipurkin viimeiset palat söin vasta tänään. Muuta kalaa en syö.
Myös maidon, juustot ja kananmunat jätin pois. Ainakin melkein. Jos kasvispihvissä on käytetty vähäsen kananmunaa en jätä pihviä syömättä.

Miten on sujunut?

Yllättävän helposti on sopivaa syötävää jääkaapista ja lähikaupasta löytynyt. Juustottomuus on ehkä se hankalin tilanne koska minulla on ollut tapana laittaa joitain juustoa lähes joka leivän päälle ja erikoisempia juustoja on tullut maisteltua punaviininkin kanssa. Tipaton vierottaa myös punaviinistä.
Soija on ruoka-aine, johon minulla oli suurimmat ennakkoluulot ja yksi ravintolaillallinen, jossa viimeisen päälle hienosti lautaselle asetettu annos osoittautui mauttomaksi ja kumimaiseksi möykyksi.
Tänään rohkaistuin tekemään aamupalan soijasuikaleista. Keitin suikaleet ohjeen mukaan, laitoin kattilaan makean chilikastikkeen, sipulin ja valkosipulin kanssa, haudutin hetken ja hyvää tuli. Helposti.
Annosten kuvia en sitten tänne tai muuallekkaan jaa koska foodporn ei ruokahalua paranna enkä osaa syömisistäni tyylikkäitä annoksia loihtia. Vaimo on lihansyöjä, joten kokkailen omat syötäväni pääosin itse.

Pari blogahdusta aiheesta voi vielä tammikuussa tulla.

Mitä mieltä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti