sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Paluu Applen käyttäjäksi

Apple aloittaa

Enismmäisen tietokoneeni hankin vuonna 1988 ja Oulun Linnanmaalla oli Rakentajantiellä pieni Y-DAATTA -niminen kauppa samassa rakennuksessa, jossa itse opiskelijakämpässä asuin.
Macintohs Classic oli kallis verrattuna muihin sen aikaisiin tietokoneisiin, joissa oli Microsoftin DOS ja hankalahko käyttis.  Macin käyttöjäjestelmä oli helppo ja olin jo tutustunut sen käyttöön parin opiskelijakaverin luona. Leisure suit Larry, Surgeon. Tetris, Crystal Guest, BDC yms. pelit oli jo testattu. Classicissa oli peräti 20 Mb:n kovalevy, jota pidettiin jo tarpeettoman suurena. Mihin sitä muka tarvitaan? Tila kuitenkin täyttyi aika nopeasti peleistä ja muista ohjelmista, vaikken niitä netsistä vielä löytänytkään. Tietokonelehtien liitteenä oli korppu, jossa oli ladattavaa.
Tekstinkäsittely sujui RagTime ja taulukot Qricket Graph -ohjelmilla sen verran hyvin, että opinnäytetyön tulos jalostui pönttömäkissä valmiiksi dokumentiksi taulukoineen ja käppyröineen.

Macintosh Calssic oli hyvä kone, mutta ei enää käynnisty.

Modeeminkin ostin ja tietysti nopeimman  mitä silloin löysin. 14 400 kb oli nopeus ja sillä otin puhelinpiuhan kautta yhteyden yliopiston purkiin, josta pääsi myös Postipankin nettipankkiin merkkipohjaisella yhteydellä. Laskujen maksu sujui verkkaisesti näppäillen, modeemin alkuseremoniaan kuuluneen laulun jälkeen. Laulu on tarttunut muistiin, mutta ei sitä hyräillä tai viheltää voi. Sähköposti alkoi kulkemaan myös koti koneen kautta.

PC ja Micrsoft vievät seuraavalle vuosituhannelle

Yliopistolla työpöydällä oli kuitenkin PC jo 90-luvulla ja se vei myöhemmin mukanaan. Mac oli korikäytössä vielä pitkälle 90-luvullakin, mutta 1997 kotiinkin tuli PC ja Mac jäi komeroon. ISDN toi  nettiyhteyteen vauhtia. Tuli Gopher, sfnet-uutisryhmät ja sitten Mosaic muutti kaiken. Jatkon tiedätte.

Paluu Applen käyttäjäksi, Micrsoft pysyy mukana

Viimeisen PC:nä oli Windows 7:a käyttävä kelpo kone, joka kuitenkin alkoi hidastumaan ja muuttui epävakaaksi. Siivous ja päivittelyt eivät muuttaneet tilannetta ja katsoin, että uusi kone on hankittava ja myös käyttöjärjestelmää on aiheellista nyt vaihtaa.
Kotiin tuli MacBookPro ja sillä tätäkin nyt kirjailen.  Hankin tähän myös Office 365 - paketin ja asensin Google Driven sekä Micrsoftin OneDriven -pilvitallenuspalvelut. Puhelimeni on Lumia 1020 ja sillä otetut kuvat talennutuvat nyt automaatisesti myös tälle koneelle. Kätevää. Esim. tuon yllä olevan kuvan lisääminen tähän kirjoitukseen sujui nopeasti.  Nyt on vielä siirrettävä PC:n  tärkeät tiedostot ja tuhannet valokuvat tähän koneeseen tai erilliselle kovalevylle.  PC:n näytön voi liittää MacBookkiin, mutta sitä varten piti ostaa pari kymppiä maksava kaapeli. Toinen kaapeli on ostettava vielä tulostinta varten.
Alkuvirittelyjen jälkeen koneen käyttö on jo sujuvaa eikä hankintaa ole tarvinnut katua. iCloud on vielä käyttämättömänä. Mitähän sillä tekis? Varmuuskopion varmuuskopion varmuuskopioiden tallenuspaikka?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti