sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Seitan

Tämä blogi ei ole mikään ruokablogi, mutta nyt sattuneesta syystä kirjoitusteni aiheena jälleen ruoka. Kasvisruoka. Seuraava kirjoitukseni on sitten jotain muuta.

Seitan

Wikipedia kertoo, että seitan ei ole mikään seitaan liittyvä termi, vaan elintarvike, jota etenkin kasvisyöjät käyttävät lihan tapaan syötäviään kokatessaan.  Seitan valmistetaan vehnägluteenista ja vehnägluteenijauhoa löytyy hyvinvarustelluista elintearvikkeita myyvistä kaupoista jos jaksaa hyllyrivistöjen väleissä vaellellen sitä etsiä.

Tilasin 250 g:n jauhopussin täältä. Parin viikon jahkailun jälkeen rohkenin kokeilla kuinka seitantaikinan vaivaaminen sujuu ja sujuihan se ihan vaivaantumatta.

Resepti

2     dl        vehnägluteenijauhoja
1,5 rkl       paprikajauhetta (tulista)
1,5 rkl       rypsiöljyä
1,0 rkl       soijakastiketta
1,0 rkl       rouhittua mustapippuria
1,0 rkl       jauhettua inkivääriä
2   tl           suolaa
2     dl        vettä

Seitanin valmistus

Kuivat aineet kulhoon ja sekaisin. Laita kattilaan noin puoli litraa vettä kuumentumaan.


Nestemäiset kulhoon, sekaisin ja kahden kolmen minuutin vaivaus tuottaa kimmoisan pötkykän.
Liekkaa pötkylä palasiksi.

Laita palaset kattilaan kiehuvaan veteen ja keitä noin 15 minuuttia. Laita paistinpannu levylle ja siihe tilkka öljyä lämpiämään.
Kaada keitin vesi pois ja paloittele keitetyt palaset vielä pienemmiksi palasiksi (esim. kuvan palaset jaoin vielä neljään osaan) . Paista palasia vielä paistinpannussa reilussa öjymäärässä noin 3-5 minuuttia. 

Lisäsin seitanit perunaa, porkkanaa, tomaatia, sipulia sisältävään paistokseen ja tuloksena olikin karjalanpaisitia muistuttava, maukas karjatonpaisti. Linkin takaa löyyy tarkempi resepti.

Seitan ei maistu lihalle eikä se ole tarkoituskaan. Sillä voi kuitenkin  säätää uesean lihaisan resetpin lihattomaksi ja silti maukkaaksi syötäväksi. Kyllä, proteiinejakin löytyy ja seitanin voi maustaa mielensä mukaan vaikka intialaiseen tuliseen tyyliin jos vaihtelua makuihin haluaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti