sunnuntai 28. elokuuta 2016

Tekijänoikeudet yllättivät YouTubessa

Olen ladannut jo ison määrän videoita YouTubeen, ensimmäiset jo vuosia sitten.  Kuvasin koiraa, ympäristöä, luontoa, konsertti- ja kesäteatteriesityksiä ja latailin videot YouTubeen. Jossain vaiheessa huomasin, että voisin myös kaupallistaa videoni ja klikkailinkin kaupalliset asetukset kohdalleen kaikkiin videoihin ja aloin odotella kassavirtaa :) Saisin siis korvausta kun katsojat katsovat videoitani ja klikkailevat mainoksia!

(Miksihän Facebook ei toimi samoin!? Joku katsoo Fb-sivultani päivitykseni, kuvani tai videoni ja samalla ruudun laitaan tai päivityksen ylä- tai alapuolelle ilmestyy kohdenettuja mainoksia.)

Parin päivän kuluttua huomasin YouTubessa ilmoituksia tekijäinoikeuksista ja monen videon kaupallistamisasetus oli poistunut. Huomasin, että tilanteen voi korjata jakamalla kyseisen videon mainostulot tekijänoikueden omistajan kanssa. Pari klikkausta ja asia oli kunnossa. Muutaman kuukauden kuluttua oli näitä videoitani katsottu 3-8000 kertaa! Paljonkohan tuloja niistä tulisi?
Ei yhtään koska mainostulot olivat menneet tekijänoikeuden haltijalle. Se siitä jakamisesta. Kyse on toki vain parista kympistä ja kyllä ne rahat tekijänoikeuden haltijalle kuuluvatkin.

Alla kuva viimeisten YouTube -videoni katsojamäärät, joilla tuloja kertyy 1,1 -1,7 € viikossa! Miinus verot!!

Kuva 1.


Olen tiedostanut tekijänoikedet mielestäni hyvin ja myös huomioinut ne videoissani, mutta siitä huolimatta, unohdin asian kun latasin eilen eli 27.8.2016 videon YouTubeen. Videossa kuvasin automatkaa Pohjoisesta etelään ja ajoittain videolla kuului puheeni taustalla musiikia autoradiosta. Lataus onnistui ja julkaisin videon. Katsoin vielä videon kokonaan.  Sitten sain sähköpostia:

Kuva 2.


Mitä sitten? 

Tuli mieleen Justimus, joka oli vidoessa käyttänyt kuusipukua, joka muistuttaa kovasti Wunderbaumin tavaramerkkiä. Justimus oli saanut ison korvausvaatimuksen.

Muutin videon yksityiseksi, vaikka se oli jo automaattisesti levinnyt Twitteriin ja Google+:aan. Katsojiakin jo peräti kolme.
Tiesin, että YouTubessa on toiminto, jolla ko musiikin saa videolta pois ja käytinkin sitä. Poisto ei kuitenkaan onnistunut. Poisin sitten videon ja editoin alkupeäisestä ko kohdat pois. Uusi taustamusiikiton versio on jo latautumassa YouTubeen.

Mitä tästä opin?

Myös aikaisemmisempiin videoihinin on radiosta tarttunut musiikkia, mutta olen rajoittanut sen noin kymmeneen sekuntiin vältääkseni edelläkuvatun kaltaiset tekijänöikeusongelmat. Tarkkana saa olla silti olla.

Ja se YouTube -kanava ja video?

Pohjoisesta Etelään videon uusi versio ei ole vielä YouTubessa, mutta tässä Etelästä pohjoiseen video, jota on 28.8.2016 katsottu 94 kertaa. Kun videota katsotaan tältä sivulta, näkyykö se YouTuben katsojamäärissä?
Kanavan tiedot


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti