lauantai 31. joulukuuta 2016

Somevuosi 2016

Vuosi 2016 toi muutoksia sosiaaliseen mediaan.

Videoiden live-striimaus on tullut mahdolliseksi monilla kanavilla, mutta se ei vielä ole kovinkaan suosittua. Ehkä vuosi 2017 tuo live- videot kaikkien käyttöön ja ehkä VR tuo uutta niin somekanaville, peleihin kuin kauppaan ja  kokouskäytäntöihinkin.

Facebook

Facebook ei hiipunutkaan, vaan keräsi edelleen lisää kansaa sinivalkoisen ruudun ja mainosten ääreen.  Facebookissa on nyt enemmän myös varttuneempaa väkeä mikä näkyy mm. Nostalgia- ryhmien ja -sivujen määrän kasvuna ja lapsuus- ja kouluajan kaverien löytymisenä. Luokkakokouksten järjestäjät löytävät 70- ja 80-luvun opiskelijat Facebookin kautta.

Live -videot tulivat myös Facebookkiin, mutta ne eivät vielä ole kovinkaan yleisiä.

Facebook -kavereita on minullakin jo yli 800, mutta Facebook päättää kenen päivityksiä se minulle näyttää. Miksi Facebook toimii näin somekuplaa tiivistäen??

Facebookin taloustilanne on hyvä ja vuoden 2016 osakekurssi on noussut 104 dollarista 116 dollariin


Twitter


Uutta Twitterissä on live -videot.

Twitter -seruaajia minulla on 1980 ja määrä on pysynyt samalla kymmenlukemalla koko vuoden.

Twitterin talous ei näytä kovin hyvältä ja vuoden 2016 osakekurssi onkin laskenut 22,5 dollarista 16 dollariin.  Twitter on kuitenkin kehittynyt ja sponsoroituja eli mainostwiittejä on jo ehkä viidennes koko twittivirrasta. (mutu arvio)

Periscope

Periscope on vuoden 2016 aikana muuttunut vain vähän.  Periscope -lähetyksen voi aloittaa suoraan Twitteristä, jonka osa Periscope onkin
Aloitin Periscopessa jo vuoden 2015 lokakuussa ja innostuin lähettämään sinne live-kuvaa niin, että sain sielläkin jo yli 1000 seuraajaa :) Vuoden 2016 lopulla innostukseni on hiipunut, mutta teen lähetyksen edelleen noin kerran viikossa.

Pokemon Go

Peli, joka villitsi lähes joka puolella maailmaa. Minäkin innostuin pelaamaan, mutta  jaksoin  vain tasolle 9 saakka ennen kuin poistin pelin kännykästäni. Lomamatkalla Roomassa avasin Pokemon Go pelin ja ihmettelin kuinka paljon olis ollut pelattavaa, mutta totesin, että on parempi katsoa historiallista kaupunkia suoraan eikä kännykän ruudun kautta. Se jäi viimeiseksi Pokemon Go -peliksi.

YouTube

Tubettaminen, Tubecon olivat vuoden 2016 sanoja. Latasin ensimmäisen videoni YouTubeen 14.3.2009 , mutta  aktivoidun tubettajaksi tai vlogaajaksi vasta keväällä 2016 kun Periscope -seuraajani olivat ensin minua siihen yllytäneet. Youtube -kanavallani on tällä hetkellä 300 tilaajaa ja jatkossa toivottavasti enemmän.

Snapchat

Snapcahtissa aloitin vuoden 2015 lopussa ja vuonna 2016 olin jo aktiivinen snäppääjä. Snäppitahti on jo kyllä harventunut, mutta snäppäilen edelleen ja katsojia 10 sekunnin lähetykselleni saan 100 - 200.Instagram

Instagram on vuoden aikana uudistunut ja lisännyt kovin Snapchat -tyylisen Oma tarina -mahdollisuuden. Tarinoida voi Instagramissa 10 sekunnin videoilla tai kuvilla kuten Snapcahtissakin.
Instagamiin latailen kuvia melkein päivittäin. Seuraajia IG:ssa minulla on 570.


Pinterest

Pinterest on jäänyt vähän syrjään, enkä ole sinne enää montaa kuvaa lisännyt.Tumblr

Tumblr on minulla jäänyt kokeiluvaiheeseen enkä oikein keksi mitä sillä teksin. Katoavaa nettiperinnettä ?

Google+

Google+:n loppumista on ennustettu jo pitkään, mutta se on edelleen varsin aktiivinen somekanava.
Olen perustanut sinne muutaman yhteisön, joista Ympäristötiede ja -teollisuus on aktiivisin.

Blogit

Minulla on kaksi blogia, tämä  www.kayraranta.com ja www.timokantola.net
Molemmat ovat olleet viimevuoden aikana kovin hiljaisia ja minulla onkin nyt tavoitteena aktivoitua kirjoitamaan molempiin ainakin kuukausittain.

Muut

Messenger ja  Whatsappia käytän päivittäin. Messengerin voi nyt tehdä oman tarinan ihan SnapChatin tapaan.  Snapchat näyttää tarttuvan eri somekanaville kuin virus :)Vuosi 2017

Facebook, YouTube, Twitter, blogit, Google säilyttävä asemanssa. Periscope jäänee pieneksi. Podcastit yleistyvät ja ehkä minäkin vielä sellaisen perustan  Snapchat, Pinterest saavat rinnalleen uusia kilpailevia appseja.  Osa kansasta keskittää someaktiivituutensa yhä ennemmän pelkästään Whatsapi kaltaisin kanaviin/verkostoihin.
3D videot alkavat yleistymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti