tiistai 23. tammikuuta 2018

Aivoverenvuoto

Aivoverenvuoto ja aivoinfarkti ovat tuttuja sanoja useimmille meistä, mutta siihen se usein jääkin kunnes joku läheinen tai tuttava joutuu sairaalaan aivoinfarktin tai aivoverenvuodon takia. Monet eivät aivoinfarktistaan muille mitään kerro, koska se on yksityisasia. Minä kuitenkin kerron.  Kerroin jo sairaalassa ollessani.

Minulla oli aivoverenvuoto 14. syyskuuta 2017.

Oli tavallinen tai ainakin melko tavallinen torstaiaamu. En ollut syönyt tai juonut mitään keskiviikko illan jälkeen, koska torstaiaamuna minulla oli varattuna aika työterveyshoitajan luona. Työterveyshoitaja otti verinäytteet kolesteroli- ja muiden veriarvojen tukimiseksi. Näytteiden oton jälkeen olin tietysti vähän nälkäinen ja joinkin heti kahvin ja söin banaanin. Käynnistin tietokoneen ja aloin kirjoittamaan jotain raporttia, vastaamaan sähköposteihin yms. toimistotöitä. Parin tunnin kuluttua alkoi päässä tuntumaan pientä kipua ja ajattelin, että kahvillahan se lähtee. Normaalisti olisin tähän mennessä juontut jo 3-4 kuppia kahvia, mutta nyt olin juonut vasta yhden kupillisen. Kahvi ei kuitenkaan tehonnut ja päänsärky pysyi, muttei parantunut. Päässä alkoi tuntua pientä huminaa tai surinaa ja tietokoneen excel alkoi häikäistä silmiä. Huimasi ja aloin voida pahoin ja kaikki valot tuntuiva häikäiseviltä.

Meinasin lähteä kotiin, mutta olo oli niin paha, etten uskonut pystyväni ajamaan autoa. Kävelin sitten käytävän ja portaiden kautta työterveyshoitajan huoneeseen. Onneksi terveydenhoitaja oli paikalla.  Pystyin kertomaan oireet ja kuvaileman oloni hoitajalle, hän otti verinäytteen ja mittasi verensokerin ja -paineen, minkä jälkeen hän tilasi minulle noutajan eli ambulanssin. Ambulanssi vei minut Riihimäen sairaalaan, josta minut tutkimusten jälkeen vietiin Kanta-Hämeen keskussairaalan neurologiselle osastolle. Olin koko ajan tajuissani ja pystyin vastaamaan kysymyksiin. Tietokonetomografiakuvaus paljasti aivoverenvuodon.

Neljän päivän jälkeen pääsin jo kotiin. Sain kuukauden sairauslomaa sekä kolmen kuukauden ajokiellon. Myös polkupyörällä ajo oli kielletty. Toivuin hyvin ja tein tapahtuneesta videon.

Miltä aivoverenvuoto tuntuu?Tutkimukset ja diagnoosi

Kävin Hämeenlinnassa magneetikuvauksessa ja verinäytteitä otettiin paljon  Kolesteroli 4,3 eli ei hätää :)

Magneetikuvasta näkyy aivoveren vuodon sijainti ja pyöreä noin 10 millimetrin kokoien cavernoma.
Minulla oli siis cavernoma, joka aiheutti verenvuodon aivoihin.
Cavernoma on aivoissa oleva noin vadelman kokoinen, pienten ja ohuiden verisuonien muodostama sykkyrä tai epämuodostuma. Kooltaa cavernoma on yleensä alle 2,5 cm pallomainen muodostuma. Normaaliti cavernomasta voi tihkua verisoluja aivo-onteloihin ja verisolujen hemoglobiinen rauta saostuu cavernoman ympärille rengasmaiseksi rakenteeksi.
Cavernoma ei ole kasvain eikä syöpä ja niitä on noin yhdellä kuudesta sadasta. Yleensä ne eivät aiheuta mitään oireita ja useinmiten cavernomat huomataan muiden tutkimusten yhteydessä.
Cavernoma voi aiheuttaa neurologisia oireita, aivoverenvuodon tai olla täysin oireeton.

Minulla oli ja on aivoissani cavernoma

Cavernoma voidaan poistaa leikkauksella, mutta leikkauksiin liittyy aina riskejä. Aivot voivat leikkauksessa vahingoittua ja aiheuttaa potilaalle vakavia oireita, jotka vaikuttavat kykyyn puhua ja ymmärtää puhetta sekä liikkua tai johtavat epileptisiin kohtauksiin.

Diagnoosi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti