torstai 6. toukokuuta 2021

Helsinki ja Oulu


Asuin Helsingissä 6/2019-9/2020 eli vähän yli vuoden. Asuin ensin Etu-Töölössä ja jo 12/2019 Kalasatamassa. Hyviä asuinpaikkoja molemmat, hyvien yhteyksien ja palveluiden äärellä. Etu-Töölö vanhaa kantakaupunkia, Kalasatama uutta kaupunkia metroaseman, rakennustyömaiden ja meren äärellä. Viihdyin hyvin Helsingissä. 

Sitten elämäni muuttui merkittävästi: avioero, yksin asuminen, työpaikan menetys, uusi suhde ja muutto Ouluun.

( kerron tarkemmin näistä YouTubessa https://youtu.be/P6PSTa11f3M ) 
Asuin Oulussa 1985-1999, Kaijonharjussa, Syynimaalla ja Linnanmaalla Yliopiston vieressä pienessä tornitalossa. Muutto olikin nyt paluu vanhaan kotikaupunkiin. Paljon uutta, paljon tuttua, mutta vähän tuntui vieraalta paikalta kun kuljin Oulun rautatieasemalta pohjoiseen ohi Linnanmaan ja Kaijonharjun. Paljon uutta ja vanhaa tuttua 80-luvun rakennuksia Linnanmaan ja Kaijonharjun alueilla. 


Yliopistoalue näytti olevan OAMK:ta ja muuta eikä näyttänyt enää hienolta kuten vielä 80 ja 90-luvulla.  Aika kultaa muistot? Väritkin haalistuneet? Ehkäpä Koronan vaikutus oli hiljentänyt koko yliopiston?

Kävin nyt huhtikuussa Linnanmaalla ja Kaijonharjussa. Keväinen sää ja lumeton maa , vihreät, keltaiset ja punaiset värit tekevät koko alueen eloisammaksi kuin harmaa ja kylmä maaliskuun päivä oli aluetta aiemmin näyttänyt. 

Ihmisiäkin näkyi enemmän ja koulun pihalta kuuluu lasten naurua ja pyöräiljöitä sai jo väistellä. Korona-ajan rajoitukset ovat viimeinkin helpottumassa kun rokotukset ovat alkaneet. Minä saan rokotuksen jo nyt huhtikuun puolivälin aikoihen. Oulussa rokotettaan nyt 1964 syntyneitä ja vanhempia. Kesällä onkin jo hyvä ja parempi mieli? 


Minulta kysytään usein, kaipaanko takaisin Helsinkiin? 

En kaipaa, mutta muistan hyvin millaista siellä oli asua ja millainen Helsinki on. Harrastan valokuvausta ja minulla onkin paljon kuvia Helsingistä, lähinnä Etu-Töölön ja Kalasataman alueilta. Liikennettä ja ihmisiä oli paljon. Nyt kuvaan Oulua. 

Muistan myös millaista oli asua Lapissa, Kemijärvellä ja Rovaniemellä, mutta se oli kauan sitten 60- 70- ja 80-luvulla ja olin silloin lapsi, teini-ikäinen ja nuori aikuinen ja koko maailma oli ihan erilainen kuin nyt vuonna 2021.


Oulussa on keskustan ulkopuolella useita alueita, joilla on omakoti- ja pientaloja sekä pieniä kerrostaloja. Sellaisella alueealla minäkin nyt asun. Palvelut kuten Ideapark -kauppakeskus, K-Supermarket Ritaharju, Sale-lähikauppa, päiväkodit ja koulu. Ravintoloita ei käytännössä ole juurikaan muualla kuin Ideaparkissa. Luonto on lähellä kuten moottoritiekin, jonka melua pitkä Idaparkin rakennus vaimentaa hyvin, ainakin juuri tässä Ideaparkin kohdalla. Muualla Kuivasrannan ja Ritaharjun alueella moottoritien äänet kuuluvat kovemmin samalla etäisyydellä moottoritiestä, vaikka meluvallit kattavat lähes koko alueen.  


Helsingissä kymmenittäin ravintoloita ihan lähellä, tosin koronan takia useimmat ovat olleet kiinni jo monen kuukauden ajan. Wolt ja Foodora tuovat ruuat 3- 5 eurolla perille kotiin erehtymättä/eksymättä toisin kuin Oulussa, jossa lähes joka kerta pitää opastaa läheti perille. Laajat ja samalta näyttävät pientaloalueet ovat vaikeita läheteille, jotka vain harvoin osaavat suomea ja itsekin joudun vielä usein turvautumaan karttaan löytääkseni perille :) Helsingissä myös metro, bussit ja raitivaunut tuovat palvelut vähän lähemmäs, mutta ei kovinkaan nopeasti. Idästä länteen ja pohjoisesta etelään bussit kulkevat hitaasti mutkitellen kaupungin läpi. Tiheästi sijaitsevat pysäkit hidastavat. Metro Kalasatamasta keskustaan meenee alle kymmessä minuutissa. Metro idästä Vuosaaresta Espoon Matinkylään noin 40 minuuttia. Helsinki lähikuntineen on varsin laaja alue. 


Niin Helsingissä kuin Oulussakin monet ovat kritisoineet tätä asumisen hajasijoitusta ympäri kaupunkia kilometrien päähän keskustasta, mikä ei oikein lisää kaupunkia kumpaankaan. Kuvassa Oulun Kuivasrannan ja Ritaharjun pientalovaltaista aluetta. 

Auto on kuitenkin tarpeen lähes kaikissa Oulun pohjoisten alueiden asunnoista. Yksiöitä ei täällä tietääkseni ole, ei ainakaan paljoa? Havaintojeni mukaan omakotitalojen pihoilla on kaikissa kaksi autoa. Asumme paritalossa ja meille riittää yksi auto. Etätyö on päivän sana myös Oulussa.
Oulu on laaja alue, jonka keskellä on kaupunkimainen, pieni keskusta, jonka keskellä on rautatieasema ja kallioparkki. Wolt ja Foodora tuovat ruokaa jos itse ei jaksa, ehdi tai viitsi tehdä ruokaa. Me tilaamme ruuat marketista kerran viikossa torstaisin. Perjantaisin tulee kerralla 4 -6 laatikollista ruokaa ja muuta tarpeellista. Tyhjät laatikot viedään paluukuormana takaisin, joten niitä ei muutamaa laatikoa lukuunottamatta jää meidän riesaksi tai kierrätykseen toimitettavaksi. Jäte- ja kierrätys toimivat kuten pitääkin paitsi muovin kierrätyspaikkaa ei ihan lähellä ole. Jätelaki muuttui ja tämänkin taloyhtiön pihaan tulee vuoden parin kuluttua muovin keräyslavat.
Myös Ideaparkin parkkialue on viikonloppuisin lähes täynnä. Oulu on autokaupunki ja Helsinki ei? Helsingissä valitettaan, että autoilua vaikeutetaan sen myötä keskusta hiljenee. On kuitenkin tutkittu, että autoilevat asiakaat ovan vähemmistö ja suurin osa asikkaista tulee jalkaisin, pyörällä tai busseila, raitiovaunulla tai metrolla ostoksilleen.

Linnanmaalle sijoittunut Oulun Yliopisto suunnittelee lähes koko toimintojen siirtämistä Raksilaan, lähelle rautatieasemaa ja keskustaa tuoden siten opiskelijat palvelujen ja hvyien liikenneyhteyksien äärelle toisin kuin nyt on Linnanmaalla. 
Oulu kasvaa, mutta eniten täälla keskusta ulkopuolella. Helsingissä ja myös Oulussa ollaan huolissaan keskustan hiljentymisestä. Lisää kaupunkia tarkoittaa käytännössa keskustan kaupunkimaisen rakenteen kasvamista, jota Helsingissä edustavat lähinnä Kalasataman ja metroasemien alueiden kasvu. Vaikka keskustat näyttävät nyt hiljaisilta, kyse on pääasiassa koronan vaikutuksista. Ihmiset pysyvät kotona eivätkä asioi tai vietä aikaansa keskustan alueilla. Lisäksi tehdään paljon töitä kotoa käsin, vaikka se on monille hankalaa ja palveluammateissa mahdotontakin. Jotkut ovat jopa paenneet maalle koronaa pakoon ja tekevät etätyötä mökiltä. Lapsiperheet hakevat isompia asuntoja muualta kuin keskustasta koska keskusta-asunnot ovat kalliita.
Miten etätyön lisääntyminen vaikuttaa kaupunkien keskustoihin? Toimistotiloja ei tarvita kuten ennen ja myös työmatkat sujuvat hyvin kotona istuen Teamsin kautta, mikä vähentää hotelli- ja kokoustilojen käyttöä. Aika näyttää, muu on arvailua.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti