maanantai 14. kesäkuuta 2021

Tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä?

Olen ollut vegaani jo vähän yli seitsemän vuotta ( aloin vuoden 2014 vegaanihaasteella)  ja koko tuon ajan minua on varoiteltu milloin minkäkin ravintoaineen ja vitamiinin puutoksista. Tietääkseni vegaanit  ovat varsin terveitä, vaikka rukavalio ei kaikkia vaivoja poistakaan. 

Vitamiineista otan B12-vitamiinia noin kerran viikossa ja talviaikoina D-vitamiinia päivittäin sekä joskus myös kesäpäivinä. Rusketun helposti, joten arvelen saavani kesäisin riittävästi D-vitamiinia auringosta koska ulkoilen paljon. Otan vielä monivitamiinin noin kerran viikossa. Tämä näyttää riittävän. Ehkä minun kannattaisi ottaa D-vitamiinia päivitäin, jotta pitoisuus pysyisi varmasti oikealla tasolla. Jostain syystä (kaamos) suomalaisilla jää helposti D-vitamiini viitearvojen alle ja koko kansan olisi hyvä tutkia millä tasolla se oikein on ja ottaa tarvittaessa vitamiinia päivittäin. Ikäkin voi vaikutta vitamiinien imeytymiseen eli meidän keski-ikää elävien....mikä se keski-ikä oikein on? Alle 60- vai alle 50- vuotiaat ovat vielä keski-ikäisiä. Jos näin, niin minkäin kuulun sitten vanhempaan ikäluokkaan. Vai mitenkähän tuo on? 

Mistäkö tiedän, saanko riittävästi vitamiineja?

Olen säännöllisesti, ainakin melkein säännöllisesti, tutkituttanut vitamiinit ja mut ravinteet verestäni. Tutkimustulosten mukaan saan riittävästi B12-vitamiinia, rautaa yms. Lisäksi kolesteroli- ja muut arvot, mm. testosteronit ovat pysyneet varsin hyvällä tasolla. D-vitamiini on ajoittain ollut vähän viitearvojen alapuolella, vaikka ruokajuomassa (kaurajuoma) on D-vitamiinia kuten maidossakin.

D- ja ehkä myös B12-vitamiinit ovat viitearvojen alapuolella myös isolla joukolla muita kuin vegaaneilla. Myös rauta (hemoglobiini ja ferriitti) ovat monilla enemmän tai vähemmän alhaalla.

Ensimmäiset tutkimukset sain työterveyshuollon kautta, mutta myöhemmin olen teettänyt tutkimukset vuosittain omalla kustannuksellani. Tuliko kalliiksi? Hmm… miten sen nyt ottaa? Tutkimuksella saat tärkeää ja täsmällistä tietoa itsestäsi sekä jaksamisestasi, että tietoa mahdollisten puutteiden tai oireiden syistä. Tutkimukseen pääsee ilman reseptiä, mutta sinun on hyvä puhua siitä myös lääkärisi kanssa ja saattaa hänen tietoonsa myös tutkimustulokset. Älä jää yksin pohtimaan tai murehtimaan asioita! 

”Esimerkiksi vitamiinitasot ja rauta-arvot voivat vaikuttaa siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan.”

Olen aikaisemmin kertonut tutkimustuloksista kanavallani YouTubessa. Video ja tämä teksti sisältävät mainosmateriaalia, -tekstiä ja -linkkejä. Videolta näette muutamia tuloksia vuonna 2020 tehdyistä tutkimuksistani. Muutamia tuloksia, ehkä ne mielenkiintoisimmat, löytyvä myös tämän teksin lopussa.


Olen käyttänyt jo useana vuotena Puhti.FI -palveluja ja todennut ne hyviksi. Tulokset tulevat nopeasti, usein jo seuraavana päivänä!

 Tiedätkö miten elimistösi voi? Yli 30 mittaria jotka kertovat elimistösi tilasta.

Puhti on palvelu, jonka avulla voit selvittää, miten oma elimistösi voi!

 • Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rautavarastot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata.

 • Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

 • Palvelun tarkoitus ei ole etsiä sairauksia tai selvittää erilaisten oireiden syytä, vaan edistää hyvinvointia ja jaksamista sekä kiinnittää huomiota tekijöihin, joilla voi vaikuttaa elintapasairauksien ehkäisyyn.

Miksi Puhti?

 • Kaikki testit helposti ja nopeasti ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeä ja edullinen hinnoittelu.

 • Testit voi ottaa useilla paikkakunnilla ympäri Suomen.

 • Näytteenotto käy hetkessä.

 • Selkeät raportit. Ei pelkkiä lyhenteitä ja numeroita vaan visuaaliset ja helppolukuiset tulokset.

 • Tulokset yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun.

 • Tarvittaessa saat tulokset helposti mukaan lääkärille tai ravitsemusterapeutille. Lääkärin etäkonsultaatio on tilattavissa erikseen myös suoraan palvelun kautta tulosraportilta, mikäli herää kysymyksiä tai epäilys sairaudesta, tai mikäli on oireita.

Muutamia tuloksia tutkimuksistani

Tulokset viitearvojen sisällä 9/2020 paitsi D!

Hemoglobiini:                 154 g/l

Ferritiini:                         90 mikrog/l

Kokonaiskolesteroli:     4,9 mmol/l

HDL-kolesteroli:             1,6 mmol/l

LDL-kolesteroli:            3,0 mmol/l

Testosteroni vapaa         255 pmol/l

Testosteroni (Testo)      18,3 nmol/l

D-vitamiini:                  56,3 nmol/l! Pitäsi olla vähintää 75 nmol/l!     

B12-vitamiini:              > 146 pmol/l


 


2 kommenttia:

 1. Puhti.fi -palvelua on käytetty, ihan nopeasti tulokset tulivat. Kohtuuhintaiset testipaketit, ensikertalisen kannattaa ottaa joku laaja paketti. Huono puoli on se, että tuloksia ei saa siirrettyä omakanta.fi -palveluun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista
   Olisi kyllä hyvä saada tulokset myös Kanta.fi -sivuille. Mutta eihän Kanta.fi -sivuilla ole kaikkia lääkärin tutkimuksiakaan.

   Poista